Skriftlig spørsmål fra Else-May Norderhus (A) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1296 (2017-2018)
Innlevert: 10.04.2018
Besvart: 17.04.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Else-May Norderhus (A)

Spørsmål

Else-May Norderhus (A): Kan statsråden redegjøre for når han planlegger å legge fram en plan på hvordan allerede eksisterende avfall fra deponiet på Raudsand vil bli ryddet opp i og hvilket ansvar staten vil komme til å ta i den forbindelse?

Begrunnelse

Det er blitt prosessert farlig avfall på Raudsand siden 1989, og dette har generert en mengde restavfall av diverse stoffer. I følge Miljødirektoratet dreier det seg om ca. 800.000 tonn. Avfallet er deponert i gruvesjaktene og noe i åpent landskap. Det er fortsatt noe usikkerhet om hva som er lagret i deponiene/gruven, derfor er det viktig å få undersøkt hvilke stoffer avfallet inneholder. I forbindelse med pålagt har Staten ansvar i oppryddingsarbeidet, da de er grunneier i området.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: I terrenget på Raudsand ligger det avfall fra tidligere virksomhet fordelt på to steder; i de såkalte Deponi 1 og Deponi 2. Deponi 1 ble benyttet av Alumox AS (tidligere Aluvest Raudsand) og Aleris (tidligere Reox AS) til deponering av saltslagg, filterstøv og skrap. Dette deponiet ligger i dagen og avfallet er klassifisert som farlig avfall. Bergmesteren Raudsand AS eier i dag deponiet og Miljødirektoratet har fattet vedtak om tvangsmulkt overfor Bergmesteren Raudsand AS for å sikre at deponiet avsluttes (tildekkes) innen 1. oktober 2018 i henhold til de krav som direktoratet har satt. Det er knyttet tvangsmulkt på 1,25 mill. kroner til kravet, for å sikre gjennomføring.
I området kalt Deponi 2 ligger det i dag ca. 30 - 40 000 tonn møllestøv, lagret i sekker i et dalsøkk i terrenget. Møllestøvet er ordinært avfall som ble lagret i området i forbindelse med industrivirksomhet på Raudsand. Miljødirektoratet har mottatt en søknad fra Bergmesteren Raudsand om etablering av ordinært deponi i samme område. Bunntettingen i omsøkt deponi vil utgjøre avslutning av møllestøvdeponiet. En slik avslutning vil redusere utlekking fra møllestøvet. Saken er til behandling i direktoratet.
En befaring Miljødirektoratet utførte i september 2018 avdekket at det var hensatt 25 – 30 sekker med avfall inne i de gamle gruvene i Raudsand. De er etterlatt uten tillatelse fra miljømyndighetene og er å anse som ulovlig lagring av avfall. Den samme sjakten har tidligere blitt brukt til å lede ut prosessavløp fra industrivirksomheten Aluscan i Raudsand. Sjakten er i dag fylt med vann. Som følge av hjemfallsretten tilhører gruvene i dag staten ved Nærings- og fiskeridepartementet. Miljødirektoratet har pålagt Nærings- og fiskeridepartementet å fjerne sekkene innen 1. oktober 2018.