Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til finansministeren

Dokument nr. 15:1326 (2017-2018)
Innlevert: 12.04.2018
Sendt: 12.04.2018
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 19.04.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Kan statsråden opplyse om regjeringens arbeid med utvalget som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester og foreslå løsninger for å sikre at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd, er det nedsatt, hva er mandatet, hvem er medlemmer og når planlegger regjeringen å fremme sak for Stortinget med oppfølging av utvalgets arbeid?

Begrunnelse

KrF mener at offentlige midler bevilget til drift av velferdstjenester, skal gå til nettopp det. Det er en utfordring når kommersielle aktører tar ut så mye overskudd, at det oppleves som at skattebetalernes penger går i lomma på noen som tar ut uforholdsmessig mye fortjeneste. KrF har tidligere foreslått at det bør nedsettes et utvalg som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester og foreslå løsninger for å sikre at offentlige midler i størst mulig grad går til velferd, og dette er vedtatt av Stortinget, jf. Dokument 8:19 S (2017-2018), Innst. 43 S (2017-2018), Vedtak 182:

"Stortinget ber regjeringen sette ned et offentlig utvalg som skal kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester, herunder handel mellom nærstående, bruk av skatteparadis, tynnkapitalisering og utbytte. Utvalget skal foreslå løsninger som kan sørge for at offentlige midler i størst mulig grad går til produksjon av faktisk velferd, og hvordan uønsket skattetilpasning i selskap som i all hovedsak er finansiert av offentlige midler, kan hindres."

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Regjeringen arbeider nå, i tråd med Stortingets anmodning, med å få nedsatt et offentlig utvalg som skal utrede offentlig finansierte velferdstjenester og mandatet for et slikt utvalg. Jeg har fått ansvaret for dette arbeidet, og har som plan å få nedsatt utvalget før sommeren i år.
Både staten og kommunene benytter private leverandører av velferdstjenester, i tillegg til at de driver slike tjenester i egenregi. Bruk av private leverandører foregår eksempelvis innen barnevernet, på asylområdet, for barnehager og private skoler. Det har vært eksempler i media på at private leverandører av velferdstjenester har fortjeneste som karakteriseres som urimelig høy. Pengene som det offentlige bruker på velferdstjenester skal komme brukerne av tjenestene til gode og sikre en reell medbestemmelse blant disse. Samtidig må private aktører ha en slik avkastning på investert kapital at de har insentiv til å utvikle tjenestene og drive effektivt. I den grad foretakene har en urimelig høy fortjeneste, tyder dette på at prisen ligger over bedriftens kostnader og normal fortjeneste for den aktuelle tjenesten.
Det overordnede målet for regjeringen i velferdssektoren er å tilby befolkningen gode velferdstjenester. Regjeringen mener at dette best kan oppnås der de offentlige velferdstjenestene suppleres av private tilbydere, både kommersielle og ideelle. En viktig måte å sikre dette på er å sørge for virksom konkurranse mellom aktørene.
Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget, når det offentlige utvalget har gjort seg ferdige med sine vurderinger.