Skriftlig spørsmål fra Kari Elisabeth Kaski (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1431 (2017-2018)
Innlevert: 25.04.2018
Sendt: 25.04.2018
Besvart: 02.05.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Kari Elisabeth Kaski (SV)

Spørsmål

Kari Elisabeth Kaski (SV): Hvilke tiltak vil regjeringen og statsråden iverksette på kort og lang sikt for å bedre forholdene og tryggheten til beboerne i Søndre Nordstrand og på Holmlia i Oslo?

Begrunnelse

Gjennom de siste månedene har det vært flere episoder av vold og synlig kriminalitet og gjengoppgjør på Holmlia. Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren uttalte tidligere i april i år at han er bekymret for utviklingen. Likevel var det få konkrete forslag til tiltak for å bekjempe gjengdannelse og gjengkriminalitet i Oslo.
5. april stemte regjeringspartiene ned SVs forslag om å styrke politiressursene i byene og sikre permanent tilstedeværelse av politi lokalt på Holmlia. Bakgrunnen for forslaget er at bydel Søndre Nordstrand har 37 000 innbyggere, og hadde for litt siden en egen politipost på Holmlia. Den er nå lagt ned. Mange av beboerne der er bekymret og opplever at politiet ikke er til stede i deres hverdag og ikke kjenner befolkningen. Området er preget av gjengopprør og økende ungdomskriminalitet. Et nært politi kjenner til bydelene og folkene som bor der, kan jobbe bedre med forebygging og er tilstede for at innbyggerne kan henvende seg til dem. Det er også eksempler på at det har vært lang responstid ved voldsepisoder på Holmlia.
Når regjeringen har gått i mot å sikre permanent tilstedeværelse av politi på Holmlia, er det avgjørende at regjeringen legger på bordet andre tiltak på kort sikt som kan gi den samme tryggheten. Det er også nødvendig med langsiktige tiltak rettet inn mot å bedre levekårene, jevne ut sosiale forskjeller og bedre kulturen i enkelte ungdomsmiljøer.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Jeg er opptatt av at beboerne i Søndre Nordstrand bydel og på Holmlia skal føle seg trygge. Utfordringene rundt økende ungdomskriminalitet, kriminelle gjenger og skyting i det offentlige rom, er noe vi som samfunn ikke kan akseptere. Det er allerede iverksatt en rekke tiltak som forventes å ha god effekt både på kort og lang sikt i de aktuelle områdene spørsmålsstilleren viser til. Dette redegjorde jeg også for i Stortinget under interpellasjonsdebatt 10. april 2018. Det er viktig at vi anerkjenner at dette er et langsiktig arbeid, og at tiltakene må få virke over tid.
I 2018-budsjettet er det bevilget 30 millioner kroner til en særskilt politiinnsats i Oslo sør. Disse midlene må sees i sammenheng med en fornyet områdesatsning i Oslo sør og midler bevilget over øvrige deler av statsbudsjettet. Det ble 20. mars undertegnet en samarbeidsavtale mellom staten og Oslo kommune om en områdesatsning i Oslo sør for perioden 2018 – 2026.
Det er viktig for meg å understreke at det tilligger politiet å disponere sine ressurser best mulig for å nå de mål som er satt for virksomheten. De besitter den nødvendige fagkunnskapen til å foreta vurderinger om hvordan arbeidet organiseres for å sikre best mulig innsats.
Rett etter jeg tiltrådte besøkte jeg Oslo politidistrikt for å få en orientering om innsatsen knyttet til kriminelle gjenger og ungdomskriminalitet. Jeg er fornøyd med at politiets innsats nå styrkes både innenfor det proaktive og det reaktive sporet. Det vil være en satsing på nærpoliti i det aktuelle området med støtte fra de felles enheter som dekker hele distriktet. Samarbeidet med øvrige aktører skal styrkes, og det bygges videre på det gode samarbeidet som allerede er etablert med Oslo kommune. Dette er også helt sentralt i områdesatsningen.
Jeg er opptatt av at vi lykkes med å snu den uheldige utviklingen og sikre trygghet for beboerne i området. Jeg følger denne innsatsen tett.