Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:2010 (2017-2018)
Innlevert: 06.08.2018
Sendt: 06.08.2018
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Besvart: 13.08.2018 av kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Yrkesfagene i videregående har gode søkertall for oppstart høsten 2018. Lærlingplass og fagbrev er viktig for å sikre yrkesfagelevene fullført utdanning og en sikker framtid, samt øke motivasjonen og gjennomføringsgraden til elevene.
Hvilke mål og krav har statlige etater satt seg for egen virksomhet både internt i egen organisasjon og eksternt gjennom anbud og prosjekter 2010-2018, og i hvor stor grad blir disse målene og kravene levd opp til 2010-2017?

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det har gjennom flere år blitt iverksatt ulike tiltak for å øke antallet læreplasser. Siden 2013, da Solberg-regjeringen tiltrådte, har arbeidet med å øke status for yrkesfagene og tilrettelegge for flere læreplasser, vært særlig prioritert. Jeg viser til omtale nedenfor av de overordnede mål og krav som er iverksatt i perioden 2013-2018 for å øke antallet lærlinger i staten og virksomheter som utfører oppgaver for staten. Når det gjelder virksomhetenes egne interne mål og krav, foreligger det ikke en egen oversikt for dette. På spørsmålet om i hvor stor grad mål og krav følges opp, viser den generelle økningen i antall lærlinger i staten fra 2013 til 2017, at statlige virksomheter følger opp målene og kravene.
Følgende krav og tiltak er utformet for å øke antallet lærlinger i staten:
Partene i arbeidslivet signerte i 2016 en ny samfunnskontrakt (2016-2020) for flere læreplasser. Målet er at alle kvalifiserte søkere skal få tilbud om læreplass.
I 2016 ble det også innført et krav om at virksomheter som får oppdrag fra det offentlige, skal ha lærlinger. For å vinne anbud i stat eller kommune, må en bedrift ha lærling og benytte denne under oppdraget, forutsatt at man i oppdraget bruker faglært arbeidskraft og at det er mangel på læreplasser i det aktuelle faget. Bestemmelsen trådte i kraft 1.1.2017 og gjelder tjenestekontrakter, kantine og bygg- og anleggskontrakter over en verdi på 1,3 mill. kroner for kontrakter med staten. Det vurderes å sette i gang et arbeid for å se på effekten av bestemmelsen.
Lærlingtilskuddet er økt med totalt 21 000 kroner per lærekontrakt siden 2013.
Det er utarbeidet en egen lærlingstrategi i staten der de viktigste tiltakene er:

- Etablering av et eget opplæringskontor for statlige virksomheter i 2013. Kontorets primæroppgaver er å rekruttere lærebedrifter, opprette og administrere lærekontrakter, og markedsføre staten som attraktiv arbeidsgiver.
- Departementene følger opp ved å legge inn et fast administrativt styringskrav til sine underliggende virksomheter om å øke antallet lærlinger.
- Etablering av en pris for beste statlige lærebedrift.