Tellef Inge Mørland (A): Hva vil helseministeren gjøre for at helsepersonell skal oppleve det enklere å ta i bruk persontilpasset medisin i behandlingen av pasienter, og når kan vi forvente at sykehusene vil ha etablert gode IKT-løsninger på dette feltet?
Begrunnelse
Persontilpasset medisin gir unike muligheter for en bedre behandling av for eksempel kreftpasienter. Samtidig vil persontilpasset medisin medføre at man i mange tilfeller har svært få pasienter i hver enkelt gruppe.
Overlege ved kreftavdelingen på Sørlandet sykehus Christian Kersten peker i Dagens medisin den 27.juli på at man for noen pasienter aldri vil kunne få retningslinjer med behandling som er godkjent av Beslutningsforum, fordi pasientgruppene blir mindre og mindre.
Videre sier han at: «Slik det er i dag, blir det for overordnet, komplisert og sendrektig. Da blir det gjerne slik at det er enklest for legene ikke å drive persontilpasset medisin, men bare å behandle etter retningslinjene.»
I Dagens Medisin etterlyses det også bedre datasystemer, for å nyttiggjøre den biologiske kunnskapen som kommer. Christian Kersten uttaler i saken blant annet at: «I dag er det helt uoversiktlig. Hver lege tar frem sitt A4-ark og prøver å finne frem i et kvarter eller mer, om hva som er bestilt og ikke bestilt – og hvilke svar vi har fått. Vi scroller 20–30 journalnotater. Så kastes arket i søpla etterpå. Neste lege gjør det samme. Da kan vi ikke snakke om «presisjon».
Det er skremmende, dersom vi ikke har gode nok systemer for å ta i bruk persontilpasset medisin. Vi risikerer da at syke mennesker får dårligere behandling, dårligere livskvalitet og tapte leveår, som kunne vært unngått. Det er heller ikke tilfredsstillende at det i arbeidet med persontilpasset medisin rapporteres at hver enkelt lege må lage sine egne notater på A4-ark som deretter bare må kastes, fordi man ikke har gode nok IKT-systemer.