Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2366 (2017-2018)
Innlevert: 27.09.2018
Sendt: 28.09.2018
Besvart: 05.10.2018 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Vil utenriksministeren vurdere konkrete reaksjoner for å legge ytterligere press på Israel for å forhindre at beduinlandsbyen Khan al-Ahma på den okkuperte Vestbredden blir jevnet med jorden og beboerne tvangsflyttet i strid med folkeretten?

Begrunnelse

Representanten Petter Eide tok opp Israels planer om å rive beduinlandsbyen Khan al Ahmar, og utenriksministeren bekreftet i sitt svar 19.6.18 at Norge sammen med EU hadde uttrykt dyp bekymring overfor Israel. I FN har Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Sverige, Polen, Belgia og Nederland uttrykt det samme, med henvisning til at en gjennomføring av planene vil torpedere en fredsløsning. Nå ser det ut som Israel, tross verdenssamfunnets protester, vil gjennomføre planen i og med at de har gitt beboerne frist til mandag 1. oktober med å evakuere landsbyen, og at den deretter vil bli jevnet med jorden. Denne planen bryter med 4. Genèvekonvensjon art. 53 om ødeleggelse av eiendom på okkupert område og art. 49 om tvangsflytting av okkupert befolkning. Planen kan også sees som ledd i en strategi for å avskjære forbindelsen mellom nord og sør på Vestbredden, noe som vil føre til ytterligere innskrenkning i palestinernes bevegelsesfrihet og mulighet til næringsutvikling. Historien om Khan al Ahmar er ikke enestående men føyer seg inn i rekken av israelsk konfiskering av palestinsk land. Norge og andre lands reaksjoner har tydeligvis ikke vært avskrekkende nok for Israel, og bruk av sanksjoner bør derfor vurderes.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Norske myndigheter har ved flere anledninger, og over lengre tid, uttrykt bekymring over israelske planer om å rive den palestinske beduinlandsbyen Khan Al-Ahmar på Vestbredden. Jeg oppfordret senest den 11. september i år israelske myndigheter til å skrinlegge planene om å rive landsbyen. Statssekretær Halvorsen gjorde det samme den 5. juli. Norge var også tilsluttet en felles EU-uttalelse om saken den 12. mai i år.
Beboerne i landsbyen utgjør en spesielt sårbar gruppe og vi er godt kjent med den vanskelige situasjonen for innbyggerne i Khan Al-Ahmar.
Landsbyen ligger i et område som er av strategisk betydning for to-statsløsningen og levedyktigheten for en fremtidig palestinsk stat. Dersom landsbyen rives og beboerne tvangsflyttes, vil det bidra til en ytterligere geografisk separasjon mellom Øst-Jerusalem og Vestbredden, og mellom nordlige og sørlige deler av Vestbredden. Det vil dermed vanskeliggjøre en sammenhengende palestinsk stat i en fremtidig to-statsløsning.