Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): I statsbudsjettet for 2019 er det ikke bevilget midler til vikingskipene på Bygdøy.
Hva vil statsråden gjøre for å bidra til at disse enestående nasjonalskattene – som også er av stor internasjonal betydning – blir sikret på kort og mellomlang sikt for å hindre akutte skader?
Begrunnelse
I en pressemelding kalt «Vikingskipene kan kollapse» (08.10.18) sier Universitetet i Oslo (UiO) at regjeringen «gambler med fremtiden til Norges mest ikoniske kulturarv». Vikingskipene er Norges mest besøkte museum og trenger umiddelbar sikring. Likevel får UiO ikke midler til dette i forslaget til statsbudsjett for 2019.
Pressemeldingen fortsetter:
«Det siste året er det oppdaget nye urovekkende skader på både Gokstadskipet og Osebergskipet, og i sommer måtte det utføres akutt oppstøtting av Gokstadskipet, etter at deler av skroget begynte å sige. Uten omfattende sikring vil skipene langsomt brytes ned og til slutt kollapse over dagens oppstøttinger.»
«– Politikerne synes dessverre ikke å ha tatt innover seg hvor dramatisk situasjonen er. For hver dag som går skades samlingen, og uten midler til nødvendig sikring fortsetter den alvorlige ødeleggelsen», sier rektor Svein Stølen ved UiO.
«I regjeringens forslag til langtidsplan for forskning og høyere utdanning nevnes Vikingtidsmuseet som ett av tre ferdig prosjekterte byggeprosjekter. Det fremgår likevel ikke når byggestart skal skje. UiO frykter at arbeidet går for langsomt.
– Vi har lenge visst at vi må gjøre noe for å sikre vikingtidssamlingen på en forsvarlig måte for fremtiden. Skadene som ble påvist denne sommeren forteller at tiden betyr alt i denne saken, sier museumsdirektør Håkon Glørstad.
I sommer sendte Universitetet i Oslo, som har ansvaret for gjenstandene, et bekymringsbrev til statsråd Iselin Nybø for å orientere om alvoret i situasjonen. Statsråden har altså informasjon om at vikingtidssamlingen står i fare og at en utsettelse av sikringsarbeidet medfører økt risiko for skader.»
«UiO merker seg at de allerede lovede midlene (5 mill. kr) til forskningsprosjektet Saving Oseberg II videreføres i 2019. Dette løser imidlertid ikke de akutte behovene i det videre konserveringsarbeidet for vikingskipene.