Skriftlig spørsmål fra Bengt Rune Strifeldt (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:581 (2018-2019)
Innlevert: 13.12.2018
Sendt: 14.12.2018
Besvart: 21.12.2018 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Bengt Rune Strifeldt (FrP)

Spørsmål

Bengt Rune Strifeldt (FrP): Vil statsråden ved fremtidige tildelinger ta hensyn til hvordan midlene som var ment å gå til nye studieplasser ble brukt i dette tilfellet?

Begrunnelse

Stortinget har vært bekymret for økende mangel på sykepleiere. I revidert nasjonalbudsjett ble det derfor bevilget midler for at sykepleierutdanningene skulle ta opp flere studenter i opptaket høsten 2018. Til sammen var det snakk om 100 flere studieplasser. Det viser seg at flere institusjoner har valgt å ikke bruke midlene til flere studieplasser. Alta har imidlertid brukt de tildelte midlene etter hensikten, og det er stor søkning til de nyopprettede studieplassene.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: I revidert nasjonalbudsjett for 2018 bevilget Stortinget midler for å øke opptaket til sykepleierutdanningen med totalt 100 studieplasser. Kunnskapsdepartementet fordelte midlene til de nye plassene til Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Høgskulen på Vestlandet, Høgskolen i Innlandet, Høgskolen i Østfold, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet og VID vitenskapelige høgskole.
Jeg forventer en økning i opptaket til sykepleierutdanningen som følge av tildeling av midler til nye studieplasser, tilsvarende som når det bevilges midler knyttet til kapasitetsøkning innenfor andre områder. Ved tildelingen la Kunnskapsdepartementet til grunn at institusjonene skal bruke midlene til å opprette nye studieplasser, ikke finansiere studieplasser som allerede er opprettet. En studieplass er definert som 60 studiepoeng. Det vil si at departementet forventer en aktivitetsøkning tilsvarende en heltidsekvivalent. Etter at hovedopptaket for høsten 2018 var gjennomført, viste rapportering til Norsk senter for forskningsdata (NSD) ved Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) at kun Høgskolen i Østfold økte opptaket til sykepleierutdanningen i tråd med tildelingen.
Universitetet i Tromsøs opptak til sykepleierutdanningen i Alta starter først i januar 2019, etter avtale med Kunnskapsdepartementet. Jeg har merket meg at søkertallene til denne sykepleierutdanningen er svært gode. Kunnskapsdepartementet har vært i kontakt med Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet som kan opplyse at det var 286 søkere totalt, hvorav 225 kvalifiserte søkere. UiT har sendt ut tilbud til totalt 42 søkere, og av dem har 34 takket ja. Erfaringsmessig møter ikke alle opp ved studiestart, og universitetet vurderer å ta inn søkere fra venteliste ved eventuelle forfall. Universitetet forventer dermed at minst 30 studenter kommer i gang med studiet denne våren. Jeg imøteser de endelige oppmpøtetallene.
Kunnskapsdepartementet sendte derfor 28. november 2018 ut et brev til de 7 institusjonene som fikk tildelt midlene til å tilby flere studieplasser i sykepleierutdanningen. I brevet ble institusjonene som ikke har økt opptaket så mye som forventet i 2018 bedt om å redegjøre for årsakene til dette.
Institusjonenes rapporteringer viser at det er ulike årsaker til at opptaket i 2018 ikke har økt så mye som departementet har forventet, blant annet desentraliserte deltidstilbud med opptak kun annethvert år, at opptaket i 2017 var særlig høyt, utfordringer med praksisplasser og at flere søkere enn tidligere har takket nei. Institusjonene viser også til at de vil nå de kandidatmåltallene som departementet har satt for sykepleierutdanningen.
Jeg vil følge denne utviklingen videre i forbindelse med institusjonenes årsrapportering og departementets påfølgende etatsstyringsmøter. Jeg forventer at institusjonene øker opptaket i 2019 sammenlignet med 2017.
Departementet er svært opptatt av å sikre god tilgang på sykepleiere over hele landet, og følger med på utviklingen i behovet framover og institusjonenes muligheter til å møte dette behovet. Det gjelder også innenfor andre utdanningsområder. Eventuelle flere studieplasser må vurderes i forbindelse med kommende statsbudsjetter. I sykepleierutdanningene har det mange steder vært en utfordring å få på plass flere gode praksisplasser. Dette medfører at det ved flere studiesteder er utfordringer å øke opptaket til sykepleierutdanningene. Tilgangen på praksisplasser, og hvorvidt institusjonene har reell kapasitet til en økning i antall studieplasser, vil være naturlige hensyn å ta ved en eventuell fremtidig tildeling.