Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Kan statsråden legge frem en oversikt over hvilke deler av norsk infrastruktur som driftes av selskaper fra land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med og hvilke sektorer av offentlig forvaltning som i dag kjøper tjenester av selskaper fra land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med, og vil regjeringen sørge for å utelukke selskaper fra land som Norge ikke har sikkerhetssamarbeid med fra samfunnskritisk infrastruktur i Norge?
Begrunnelse
I en artikkel i E24 tirsdag 15. januar advarer PST tydelig mot å gi Huawei ansvaret for å bygge ut 5G-nettet i Norge. PST mener selskaper som opererer fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med, bør begrenses fra å jobbe med for eksempel ekomnett. PSTs informasjonsdirektør, Martin Bernsen, uttaler i til E24 at:
«Vi er bekymret for at det kan medføre at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur.»
PST viser også til utviklingen i andre land og advarslene som fremmes mot Huawei der.
I henhold til en ny kinesisk lov som ble vedtatt 28. juni 2017 har fysiske og juridiske personer plikt til å bistå kinesisk etterretning med informasjon som kan ha betydning for nasjonal sikkerhet. I følge NRK-programmet Her og Nå 27. august har Huaweis grunnlegger, Ren Zhengfei, tidligere argumentert med at:
«Det å ikke være herre over egne telekommunikasjoner er det samme som å ikke ha noen hær.»
Myndighetene i Australia har forbudt kinesiske telekom-selskaper å levere utstyr til den kommende 5G-utrullingen.
Det bringer Australia omtrent på samme linje som USA, som også har forbudt Huawei og ZTE fra å levere utstyr. Begge peker på sikkerhetsgrunner som årsak til forbudet, men det australske forbudet er noe strengere. De forbyr nemlig operatørene i nettet fra å jobbe med Huawei og ZTE, mens USAs forbud er begrenset til myndighetspersonell, offentlige etater og underleverandører.