Skriftlig spørsmål fra Ole André Myhrvold (Sp) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:785 (2018-2019)
Innlevert: 22.01.2019
Sendt: 23.01.2019
Besvart: 30.01.2019 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Ole André Myhrvold (Sp)

Spørsmål

Ole André Myhrvold (Sp): Til tross for klare merknader i Stortinget mot å innføre avgift på jordbrukets utslipp så åpner regjeringsplattformen for å innføre CO2-avgift for landbruket.
Mener Statsråden det er rett å true med å innføre avgift på utslipp fra norsk matproduksjon?

Begrunnelse

Merknad fra statsbudsjettet 2079:

"Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, viser til at det i statsbudsjettet vises til forhandlingene ned jordbrukets organisasjoner der det overordnede målet er å inngå en politisk avtale om hvor mye jordbruksektoren skal redusere sine utslipp fram mot 2030. Regjeringen varsler samtidig at det skal vurderes å innføre klimagassavgifter på jordbrukets utslipp som i dag ikke er ilagt avgifter. Disse medlemmer vil understreke at Stortinget tidligere har slått fast at de biologiske prosessene ikke skal avgiftsbelegges. Disse medlemmer ber regjeringen legge dette til grunn for klimaforhandlingene med jordbruket."

I regjeringsplattformen står det:

"Unntakene for landbruk og fiskeri fjernes dersom det partssammensatte utvalget for fiske og forhandlingene mellom staten og jordbruksorganisasjonene om en klimaavtale ikke kommer frem til tiltak som gir reelle og tilstrekkelige utslippsreduksjoner. Dette skal ses i sammenheng med kompenserende tiltak i samråd med næringene."

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Regjeringen vil føre en politikk som gir insentiver til mindre utslipp og nødvendige klimatiltak i jordbruket, slik at også jordbruket bidrar til å nå norske utslippsforpliktelser. Det er riktig som representanten Myhrvold skriver, at Stortinget har slått fast at de biologiske prosessene ikke skal avgiftslegges. Av Granavoldenplattformen fremgår det at det skal settes sektorvise ambisjoner for kutt i klimagassutslippene i ikke-kvotepliktig sektor. Dette inkluderer også jordbruket. Regjeringen forhandler nå med jordbruket sine organisasjoner om en forpliktende klimaavtale for jordbruket, og en vurdering av avgifter inngår i disse forhandlingene. Dette gjør vi for å få en helhetlig tilnærming til problemstillingen, og en samlet vurdering av alle aktuelle virkemidler. Jeg ser frem til å gå inn i disse viktige forhandlingene. Målene for landbrukspolitikken ligger til grunn for forhandlingene med jordbrukets organisasjoner. Når jordbruket skal redusere sine klimagassutslipp, gjøres det i all hovedsak ved å forbedre produksjonsmetodene, og på den måten redusere utslippene per produsert enhet, fra en produksjon som i best mulig grad er tilpasset etterspørselen i markedet.