Skriftlig spørsmål fra Nils Kristen Sandtrøen (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:875 (2018-2019)
Innlevert: 01.02.2019
Sendt: 04.02.2019
Besvart: 12.02.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Nils Kristen Sandtrøen (A)

Spørsmål

Nils Kristen Sandtrøen (A): Vil statsråden sørge for flere sykepleierplasser til Innlandet og bidra til å dekke behovet også ved høgskolesenteret på Tynset i Nord-Østerdalen, på tilsvarende måte som regjeringen selv opplyser at det nå har kommet flere utdanningsplasser til eksempelvis Alta?

Begrunnelse

Det er fint at det kommer tilbud om sykepleierutdanning i Alta. Det viser både at dette var et etterlengtet tilbud, og at det neppe blir vanskelig å rekruttere studenter. At studiet er samlingsbasert, gjør det også lettere å kombinere studier med jobb og familie, sier høyere utdanningsministeren om lokal sykepleier i Alta en nyhet på regjeringens sider.
Videre skriver regjeringen at:

«Foruten nok søkere, er tilgang på gode og relevante praksisplasser avgjørende for at den nye sykepleierutdanningen skal lykkes.»

Begge disse sitatene kan også gis om etablering av lokal sykepleierutdanning i Nord-Østerdal. I Nord-Østerdalen er det eksempelvis nå garantert for tilstrekkelig antall praksisplasser, mens det mangler studieplasser.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: God tilgang til sykepleierutdanning i alle deler av landet er et viktig mål for regjeringen. Utdanningen skal ha høy kvalitet, være forskningsbasert og tilpasset behov i arbeidslivet.
Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT) og Høgskolen i Innlandet (HiNN) har innenfor sine rammebevilgninger ansvar for å dimensjonere utdanningstilbudene sine. Institusjonene må i denne sammenheng vurdere hvordan det kan legges best mulig til rette for sykepleierutdanning i tråd med behov i regionen.
Ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjettet for 2018 bevilget Stortinget midler til 100 nye studieplasser i sykepleie. Dette er midler som institusjonene kan benytte både til fulltidsstudium ved ett av de faste studiestedene eller til fleksible og desentraliserte studietilbud. Både UiT og HiNN ble i denne sammenhengen prioritert. Universitetet i Tromsø ble tildelt midler til 20 studieplasser. Etter dialog med UiT ble midlene brukt til å opprette et studietilbud i sykepleie i Alta. Høgskolen i Innlandet ble tildelt midler til 10 studieplasser som høgskolen selv vurderer om framover kan brukes til desentraliserte tilbud basert på regionale behov, søkertall og tilgjengelige praksisplasser.
Fleksible og desentraliserte utdanningstilbud er ved mange institusjoner viktig både for å kunne rekruttere bredt, for å gi gode tilbud til studenter som kombinerer jobb og heltids- eller deltidsstudier, og for å tilby utdanning nær tilgjengelige praksissteder. Regjeringen sier derfor i Granavolden-plattformen at den vil legge til rette for desentraliserte utdanningsmodeller.
Høgskolen i Innlandet har over tid hatt god søkning til sykepleierutdanningen. Jeg er opptatt av at institusjonene følger opp samfunnsoppdraget sitt. Det er institusjonene selv, ved styret, som har ansvaret for å vurdere hvordan midler til studieplasser best mulig blir disponert, sett i lys av behovet for flere godt kvalifiserte sykepleiere, tilgang på gode praksisplasser og kvalifiserte søkere.
Jeg har merket meg at kommunene i Nord-Østerdalen kan vise til lokale praksisplasser for sykepleiere og ønsker at det skal gis et desentralisert tilbud i Tynset. Jeg er også klar over at høyskolen i innspillet til statsbudsjettet for 2020 har søkt om ytterligere 30 studieplasser i sykepleierutdanningen. Regjeringen vurderer i de årlige statsbudsjetter blant annet behovet for å tildele midler til flere studieplasser. Dette gjelder også midler som kan bli brukt til et desentralisert tilbud.