Skriftlig spørsmål fra Tore Hagebakken (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:909 (2018-2019)
Innlevert: 06.02.2019
Sendt: 07.02.2019
Besvart: 14.02.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Tore Hagebakken (A)

Spørsmål

Tore Hagebakken (A): Har statsråden foretatt seg noe, slik det er blitt lovet, og hva vil regjeringen gjøre, for at miljøhensyn blir et kriterium i valg av leverandør ved anbud i NAV?

Begrunnelse

Undertegnede tok i 2016 opp saken om anbud på rullatorer og kjøp fra Kina i stedet fra Topro med statsråd Anniken Hauglie, ved å stille henne et skriftlig spørsmål, sendt 31.05.2016. I sitt svar av 09.06.2016 skrev statsråden at miljøbelastning i tilknytning til transport ikke er et kriterium, men at det ville bli vurdert nærmere.
Nå finner jeg grunn til å spørre på ny da jeg ikke har registrert noen slik nærmere vurdering. Representanter fra Topro har for kort tid siden presentert problematikken for Opplandsbenken på Stortinget, og Oppland Arbeiderblad har nylig igjen hatt flere oppslag om anbudspraksisen. For enhver framstår kjøpet av store volum fra Kina som lite fornuftig når en kjenner den høye kvaliteten rullatorene fra Topro representerer. Det opplyses også at forskjellene prismessig var marginale.
Statlige innkjøp bør så langt som mulig ivareta norske arbeidsplasser når produktene representerer meget høy kvalitet og pålitelighet. Når det gjelder miljøhensynet handler det i dette tilfellet særlig om den lange transporten, om lag 6000 kilometer, men også om framstillingen av selve produktet.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Jeg vil innledningsvis understreke at Arbeids- og velferdsetaten er forpliktet til å anskaffe hjelpemidler etter regelverket for offentlige anskaffelser. Dette regelverket er basert blant annet på grunnleggende prinsipper som konkurranse og likebehandling for å sikre best mulig utnyttelse av samfunnets ressurser. Valg av leverandør kun ut fra at produktet er lokalt fremstilt, vil være i strid med regelverket for offentlige anskaffelser. Samtidig er oppdragsgivere også forpliktet til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger der det er relevant. Jeg er informert om at Arbeids- og velferdsetaten arbeider målrettet med å innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant. Etaten har de siste årene benyttet Svanen og ulike kompetansemiljøer som rådgivere for miljøkrav i sine anskaffelser. Arbeids- og velferdsetaten ble, sammen med Ålesund kommune, tildelt pris som beste innkjøper av Miljømerking i 2018. Prisen går til virksomheter eller organisasjoner som vektlegger bærekraftig produksjon og forbruk. Høsten 2018 startet Arbeids- og velferdsetaten et miljøprosjekt på hjelpemiddelområdet hvor både Difi, kompetansemiljøer og leverandører deltar. En av etatens store innkjøpskategorier, rullestoler, inngår i prosjektet. Kunnskap og erfaringer fra dette prosjektet vil antakelige også kunne benyttes på andre produktområder. Arbeids- og velferdsetaten har nylig startet en ny anskaffelse av ganghjelpemidler. Etaten har brukt mye tid og ressurser i planleggingsfasen av anskaffelsen blant annet for å sikre at viktige hensyn knyttet til livssykluskostnader, universell utforming og miljømessige konsekvenser av anskaffelsene blir ivaretatt.