Kari Elisabeth Kaski (SV): Denne uken har rystende tall og historier fra Forsvaret kommet fram. Undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret gjennomført høsten 2018 viser at over 160 sier de har blitt voldtatt eller forsøkt voldtatt bare det siste året. Undersøkelsen forteller også om seksualisert språk og annen krenkende adferd.
Hvordan vil forsvarsministeren følge opp denne rapporten, og hvilke tiltak vil iverksettes for å endre kulturen i hele Forsvaret?
Begrunnelse
Undersøkelsen viser at det blant tjenestegjørende i Forsvaret skjer enten en voldtekt eller et voldtektsforsøk nesten annenhver dag. I historiene som kommer fram fortelles det også om at et seksualisert språk og uttrykk er vanlig, også fra befalet.
Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Frank Steder, uttaler i media i forbindelse med undersøkelsen at kulturen i det norske forsvaret har blitt verre de siste årene. Ombudsmann for Forsvaret Roald Linaker sier til NRK at det over tid har skjedd en underrapportering av seksuelt krenkende hendelser eller adferd i Forsvaret.
Ifølge forsvarssjefen har bare to voldtektssaker blitt meldt til politiet i samme tidsperiode som over 40 personer i Forsvaret sier at de har blitt voldtatt. Videre uttaler forsvarssjefen at det må foreligge et klart varsel for at saker om vold og overgrep skal tas tak i. "Uten et klart varsel, skjer det ingenting". Det er interessant å vite om statsråden deler forsvarssjefens vurdering her, om at et varsel fra offeret er avgjørende for at dette skal bli tatt tak i. Særlig er dette interessant i lys av en anonym kronikk hos NRK Ytring denne uken skrevet av en som ble voldtatt av en annen soldat i førstegangstjenesten. Vedkommende forteller om hvordan Forsvaret sviktet i oppfølgingen og håndteringen av denne saken. Dette til tross for at det forelå en konkret anmeldelse.