Bjørnar Moxnes (R): Hvordan sikres norsk elektrisitetsforsyning i en krisesituasjon, og hvem i Norge har det formelle ansvaret for at kraftmagasinene ikke går tomme?
Begrunnelse
Sommeren 2018 var det historisk lav fyllingsgrad i mange norske kraftmagasiner. Stor krafteksport kombinert med en svært tørr sommer skapte en utrygg beredskapssituasjon. Med lite snø i fjellheimen ligger det an til nok en sommer med tomme magasiner.
Per nå er det 30 prosent mindre snø enn i et normalår. Dette vil føre med seg høyere strømpriser gjennom hele 2019.
De økte strømprisene er økonomisk gunstige for kraftselskapene, men skaper problemer for privatpersoner og næringsliv. Når kraftmangelen er stor øker også faren for rasjonering, noe som er svært samfunnsøkonomisk kostbart.
Før 1990 hadde kraftforsyningen etablert sin egen strategi for å dempe prisvariasjoner og redusere faren for rasjonering i tørre, kalde vintre, og det påvirket den daglige disponering av magasinene. Eksporten ble redusert ved mindre vann enn normalt.
Dagens energilov sikrer ikke leveringssikkerheten i vannkraftens magasindisposisjoner. Det betyr at vi er avhengige av at kraftutveksling med naboland fungerer og sikrer vår beredskap. Stabile leveranser av strøm er avgjørende for alle kritiske samfunnsfunksjoner.
Men det kan komme situasjoner der våre naboland ikke ønsker å dekke vårt behov eller bruker kraftsituasjonen for å presse den norske stat, for eksempel ved en større kraftmangel i Europa eller i andre krisesituasjoner.