Une Bastholm (MDG): Norturas prognoser viser at vi ligger an til å produsere 2 000 tonn egg for mye i 2019. Det tilsvarer omtrent 32 millioner egg.
Hvor mange egg blir kastet i Norge hvert år, og hva vil statsråden gjøre for å redusere overproduksjon og kasting av spiselige egg?
Begrunnelse
Nordmenn elsker egg. Gjennomsnittsnordmannen spiser mer enn 200 egg hvert år, og i påsken spiser vi omtrent dobbelt så mange egg som ellers i året. Ifølge opplysningskontoret for egg og kjøtt spiser vi omtrent 26 millioner egg i løpet av de fem påskedagene fra skjærtorsdag til 2. påskedag.
På tross av det, har vi en stor overproduksjon av egg i Norge. Norturas prognoser viser at norske bønder ligger an til å produsere 2.000 tonn egg for mye i 2019. Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt veier et egg i snitt 63 gram. Dermed vil det bli produsert nesten 32 millioner egg for mye i 2019, hvis Norturas prognoser slår til. Det er flere egg enn vi spiser i løpet av påsken. Overproduksjon fører til at spiselig mat kastes.
I Storbritannia blir mer enn 700 millioner egg kastet hvert år på grunn av datostemplingen, og Østfoldforskning har vist at datostempling er en viktig årsak til at nordmenn kaster mat. Ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt er imidlertid norske egg spiselige lenge etter utløpsdato.