Skriftlig spørsmål fra Lise Christoffersen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1481 (2018-2019)
Innlevert: 13.04.2019
Sendt: 23.04.2019
Besvart: 29.04.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Lise Christoffersen (A)

Spørsmål

Lise Christoffersen (A): I Dokument 15:24 (2018-2019)svarer statsråden 10. oktober 2018 at uføretrygd kan innvilges, også ved ME-diagnose/andre utmattelsesdiagnoser, selv der inntektsevnen har vært nedsatt kun en kort periode. Tilbakemeldinger fra brukere og brukerorganisasjoner forteller en litt annen historie.
Kan statsråden si hvor stor andel av søknader om uføretrygd basert på slike diagnoser, som avslås fordi det ikke er gått sju år, og hvor stor andel som innvilges etter kortere periode etter individuell vurdering?

Begrunnelse

Foranledningen til mitt spørsmål i dok.15:24 (2018-2019)var de vedtatte innstrammingene i varigheten av arbeidsavklaringspenger (AAP) med virkning fra 1. januar 2018 og henvendelse fra ME-foreningen, som påpekte at det allerede før innstrammingen fra fire til tre års varighet, var mange med ME-diagnose og andre utmattelsesdiagnoser, som sto i en situasjon uten inntekt i overgangen fra AAP til uføretrygd. AAP ble avsluttet, uføretrygd ble avslått med henvisning til varighetskrav på sju år. Etter de gamle reglene var dette gapet på tre år. Etter de nye reglene er gapet utvidet til fire år. Brukerorganisasjonene fryktet at enda flere i denne mellomperioden skulle bli henvist til sosialhjelp eller privat forsørging. Nye tall på 3 100 flere sosialhjelpsmottakere etter innstrammingene i AAP kan tyde på at de fikk rett.
Statsråden viser i sitt tidligere svar til at "det dermed ikke er slik at sykdommen allerede må ha vart i syv år før uføretrygd kan innvilges". Undertegnede har mottatt kopi av svar fra Nav i april 2019 på klage om avslag på uføretrygd der begrunnelsen er: "I henhold til folketrygdloven § 12-7 må varigheten på den nedsatte inntektsevnen antas å være på mer enn syv år for at varighetskravet skal være oppfylt". Det står i tillegg at det kan gå mer enn sju år, basert på individuell vurdering, men ikke noe om at det av samme grunn kan gå kortere tid.
I Navs rundskriv til folketrygdlovens § 12-7 står det under krav til varighet:

"Varigheten på den nedsatte inntektsevnen må antas å være på mer enn syv år for at varighetsbegrepet skal være oppfylt. (...) Samtidig vil varighetsvilkåret ikke være oppfylt hvis personen har vært arbeidsufør i for eksempel 6 år, men antas å komme tilbake i arbeid i løpet av 1-2 år fra vedtakstidspunktet."

Det står ingenting om det i statsråden sitt svar til undertegnede sier om mulig innvilgelse av uføretrygd selv om arbeidsevnen har vært nedsatt i en kortere periode.
I ovennevnte avslag på søknad/klage på avslag på søknad om uføretrygd er begrunnelsen at alle tiltak ikke har vært prøvd ut, herunder rehabilitering, noe vedkommende faktisk har søkt, men fått avslag på.
I lys av dette framstår statsrådens svar i dok. 15:24 (2018-2019) som et teoretisk svar, uten at det er forankret i faktisk praktisering av regelverket. Det er derfor av interesse, både for brukere og storting, å få et mer presist svar på faktisk praksis.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Det er et vilkår for rett til uføretrygd at inntektsevnen er varig nedsatt med minst halvparten på grunn av varig sykdom, skade eller lyte. Med varig menes ikke livsvarig, men langvarig.
Direktoratet opplyser på generelt grunnlag at i henhold til praksis har varighetskravet utviklet seg til et syv-års krav. Det vil si at den nedsatte inntektsevnen må antas å (ville) vare mer enn syv år regnet fra uføretidspunktet/da sykdommen oppsto. Praktiseringen av varighetskravet innebærer ikke at det må ha gått syv år før uføretrygd kan innvilges, men at inntektsevnen og sykdommen antas å være nedsatt for en slik periode, noe som må vurderes konkret i den enkelte sak. Arbeids- og velferdsdirektoratet har opplyst meg om at det ikke er mulig å fremskaffe statistikk som representanten spør om.
Dette er i tråd med mitt svar i dokument 15:24 (2018 – 2019) om at det ved vurdering av varighet ikke er slik at sykdommen allerede må ha vart i syv år før uføretrygd kan innvilges, men at den nedsatte inntektsevnen må være varig. Hvorvidt varighetsvilkåret er oppfylt er blant annet avhengig av behandlingsmuligheter og om det er sannsynlig at inntektsevnen kan bedres med arbeidsrettede tiltak.