Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:1702 (2018-2019)
Innlevert: 24.05.2019
Sendt: 24.05.2019
Besvart: 05.06.2019 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie
Tilleggssvar: 05.06.2019

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Hvor mange prosent av de som søkte forlengelse på AAP basert på unntaksbestemmelsene fikk innvilget forlengelse i 2018?

Begrunnelse

Folketrygdlovens § 11.2 andre og tredje ledd regulerer muligheten til å få en forlenget periode på arbeidsavklaringspenger. Regjeringen har strammet inn muligheten for forlengelse. Flere faller ut av ordningen og flere må søke sosialhjelp.
I forbindelse med debatten i stortingssalen om forslag til endringer i ordningen med arbeidsavklaringspenger (Innst. 266. (2018-2019)) uttalte statsråd Anniken Hauglie at 66 prosent av de som søkte fikk forlenget etter de nye reglene.
Hauglie uttalte i debatten:

«Men fortsatt kan man få unntak, f.eks. hvis man har vært forhindret fra å gjennomføre tiltak på grunn av ventetid i behandling, utredning eller annet, eller dersom man deltar på opplæringstiltak. 66 pst. av dem som søkte, fikk jo forlenget unntak.»

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: I mitt svar av 20. desember 2018 på skriftlig spørsmål 606/2018 fra representanten Lise Christoffersen står det blant annet:

"Arbeids- og velferdsdirektoratet har orientert om at samlet sett ble 2854 personer vurdert etter unntakene fra varighetsbestemmelsen i perioden august til november 2018. Totalt fikk 1876 personer innvilget unntaket. Dette tilsvarer 66 prosent av dem som søkte om unntak."
Tallene som ble presentert er ikke offisiell statistikk, og de baserer seg på manuelle beregninger basert på uttrekk i et gammelt saksbehandlingssystem.
Når direktoratet nå er bedt om å utarbeide tilsvarende tall for hele 2018, har de orientert om at dette er svært ressurskrevende. Direktoratet har videre orientert om at det er behov for noe mer tid før det er mulig å presentere tallstørrelser som er sammenlignbare over tid. Det vil ikke være mulig å fremskaffe de tallene det spørres etter innenfor fristen. Jeg vil derfor komme tilbake til Stortinget med et mer utfyllende svar så snart som mulig.

Tilleggssvar

Jeg viser til mitt tidligere svar til skriftlig spørsmål nr. 1702 / 2019 fra representanten Karin Andersen hvor jeg opplyste at det ikke var mulig å fremskaffe de forespurte tallene innen tidsfristen, men at jeg ville komme tilbake til Stortinget med utfyllende svar når tallmaterialet foreligger.
Arbeids- og velferdsetaten vurderer om mottaker har rett til videre stønad etter unntaksbestemmelsene for alle som ikke er ferdig avklart for arbeid eller uføretrygd, ved utløp av ordinær periode. Det er således ikke en ordinær søknad om forlengelse etter unntaksbestemmelsen.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har videre informert meg om at det i 2018 ble fattet om lag 14 500 vedtak hvor unntaksvilkårene for forlenget periode med arbeidsavklaringspenger etter folketrygdloven § 11-12 andre og tredje ledd ble vurdert. Dette antallet inkluderer både førstegangsvedtak etter unntaksbestemmelsene og vedtak om forlengelser av unntak etter unntaksbestemmelsene. Av de 14 500 vedtakene var det 11 600 som var førstegangsvedtak. Av disse var det i snitt 75 prosent som fikk innvilget forlenget stønadsperiode etter unntaksbestemmelsene. Innvilgelsesprosenten var høyest i begynnelsen av året, og sank utover 2018. For de fem første månedene i 2019 har gjennomsnittlig innvilgelsesprosent vært på i underkant av 60 prosent. Innvilgelsesprosenten har imidlertid steget gjennom disse månedene, og i mai 2019 var den på om lag 65 prosent.
Tallene oppgitt her kan ikke direkte sammenliknes med tallene oppgitt i mitt svar nr. 606 / 2018 til representanten Lise Christoffersen. Det er fordi de nye tallene er hentet ut etter en annen metode som gir bedre treffsikkerhet enn uttaket av tallene i desember 2018.
Arbeids- og velferdsdirektoratet har presisert at tallene er hentet fra et eldre fagsystem som ikke er beregnet på å hente ut statistikk. Det må derfor tas forbehold om feilmarginer som kan gi utslag i tallmaterialet