Karin Andersen (SV): Omsorgsstønad ytes bl.a. til pårørende for at de skal kunne stå i omsorgsoppgavene over tid og er nødvendig for at familien selv skal kunne velge hva som er barnets beste uten å tvinges til løsninger der barna ikke kan bo hjemme.
Mener statsråden det er riktig rettferdig at en syk mor som ivaretar to egne barn med omsorgsbehov skal få avkortet sin AAP på grunn av at hun mottar omsorgsstønad for sine barn, i motsetning til en som mottar fosterhjemsgodtgjørelse som ikke får avkortet sin AAP?
Begrunnelse
Jeg har fått flere henvendelser om en kvinne som har blitt syk og mottar arbeidsavklaringspenger. Kvinnen har helseproblemer uforenlige med tidligere yrke og har fått innvilget arbeidsavklaringspenger. På grunn av endringer i regelverket fra 1. januar 2018, må hun føre opp timene med omsorgslønn på meldekortet, noe som får store konsekvenser for utbetaling av AAP.
Omsorgsstønad ytes bl.a. til pårørende for at de skal kunne stå i omsorgsoppgavene over tid, slik moren det i dette tilfelle har gjort. Kommunen har også vurdert at det er ønskelig og best for barna at "det særlig tyngende omsorgsarbeidet" utøves av mor.
I tilfeller som hennes risikerer man å tvinge omsorgsoppgaver som pårørende best tar hånd om, over til kommunale tjenester som man i utgangspunktet ikke har vurdert som mest ønskelig eller best for barna.
Jeg håper derfor statsråden vil rette opp urettferdigheten i forskjellsbehandlingen i regelverket når det gjelder fosterhjemsgodtgjørelse og omsorgsstønad. Det første skal nemlig ikke føres opp på meldekortet og vil ikke føre til reduksjon eller bortfall av arbeidsavklaringspenger.