Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1767 (2018-2019)
Innlevert: 03.06.2019
Sendt: 03.06.2019
Besvart: 11.06.2019 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Hva er status og hva vil høyere forsknings- og høyere utdanningsministeren gjøre for å bidra til at vi får på plass en nasjonal kiropraktorutdanning ved Universitetet i Bergen?

Begrunnelse

Muskelskjelettlidelser forklarer hele 38 prosent av sykefraværet i Norge, gir over 10 millioner tapte dagsverk og koster over 250 milliarder kroner i året (Helsedirektoratet). Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder rapporterte muskelskjelettlidelser, som er årsak til hver femte fastlegekonsultasjon.
Dette er belastende for den enkelte, men også for helsebudsjettene og trygdebudsjettene. Det er ikke bærekraftig over tid. Vi trenger kvalifisert helsepersonell for å møte dette. Og vi trenger mer kunnskap og tverrfaglig forskning.
I Bergen har man etablert Norges første helseklynge for primærhelsetjenester, Alrek helseklynge. Som ledd i dette står Universitetet i Bergen klare til å få på plass en nasjonal kiropraktorutdanning med tverrfaglig forskning på muskelskjelettlidelser. En samlet helsekomite og utdanningskomite på Stortinget har gitt sin tilslutning.
En snarlig etablering vil være viktig for kunnskapsutvikling med forskning på muskelskjelettlidelser og komme en stadig voksende pasientgruppe til gode. Dette fordrer imidlertid prioritering og finansiering av initiativene i Bergen.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: I statsbudsjettet for 2019 har jeg gjort rede for status for arbeidet med å etablere en kiropraktorutdanning i Norge.
Bakgrunnen for arbeidet er blant annet Innst. 12 S (2016–2017) der Stortinget ba regjeringen om å arbeide for at det blir etablert femårig masterutdanning for manuellterapeuter og kiropraktorer ved et norsk universitet. Universitetet i Bergen har i dag tilbud om en toårig masterutdanning i manuellterapi. Dette tilbudet bygger på en 3-årig fysioterapeututdanning.
På bakgrunn av en tidligere utredning fra Universitetet i Oslo, fikk Kunnskapsdepartementet høsten 2017 en utredning fra Universitetet i Bergen som viser både de kortsiktige og langsiktige investeringsbehovene og driftskostnadene ved å etablere en femårig kiropraktorutdanning og et tverrfaglig forskningsmiljø på muskel- og skjeletthelse. I utredningen er det pekt på behov for å etablere årlig opptak på 20 studenter med studieplasser i kategori A i finansieringssystemet, som nå tilsvarer en kostnad på om lag 40 millioner kroner årlig fullt opptrappet. I tillegg angir utredningen fra 2017 behov for nødvendige investeringer i areal på 63 millioner kroner og utstyrsinvesteringer på 17,9 millioner kroner. Det forutsettes videre tilførsel av rekrutteringsstillinger for å styrke forskning og undervisning.
I innspillet til statsbudsjettet for 2020 har Universitetet i Bergen spilt inn ønske om å etablere en kiropraktorutdanning. Det legges opp til et femårig, klinisk orientert studieløp med tett kobling til primærhelsetjenesten og Alrek helseklynge. Forutsetningen for å etablere en slik utdanning i 2020 er ifølge søknaden fra Universitetet i Bergen at det blir bevilget midler til nye studieplasser, investeringer i areal, utstyr og høyere driftskostnader i tillegg til rekrutteringsstillinger.
Universitetene og høyskolene er forvaltningsorganer med særskilte fullmakter og betydelig autonomi. Samtidig er de rammefinansierte, noe som også gir dem et handlingsrom for å prioritere områder og tiltak for å nå de nasjonale målene og de virksomhetsmålene de selv setter. Ett av de nasjonale målene som universitetene og høyskolene har ansvar for å følge opp, er god tilgang til utdanning. I tråd med dette har de også et ansvar for å dimensjonere studietilbudene sine innenfor gjeldende rammebevilgninger, i lys av endringer i kompetansebehov og etterspørsel etter studietilbud.
Samtidig vil jeg påpeke at regjeringen i de årlige budsjettprosessene vurderer det nasjonale kompetansebehovet og mulig behov for flere studieplasser. I den sammenheng vurderes også fremtidig behov for økte bevilgninger for å opprette kiropraktorutdanning, i likhet med andre utdanninger med økt bevilgningsbehov.