Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til helseministeren

Dokument nr. 15:1778 (2018-2019)
Innlevert: 03.06.2019
Sendt: 04.06.2019
Besvart: 18.06.2019 av helseminister Bent Høie

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Beslutningsforum vedtok 17. desember 2018 at deltakelse i sykehusenes legemiddelanbud forutsetter at det skal foreligge en metodevurdering med positiv beslutning om innføring, før tilbudsfristens utløp.
Mener helseministeren at denne beslutningen er i tråd med Legemiddelmeldingens mål om rask tilgang til nye legemidler?

Begrunnelse

Alle nye legemidler som ikke får ferdigstilt sin metodevurdering og får en positiv beslutning før tilbudsfristen, må nå vente til neste anbudsrunde før de kan gjøres tilgjengelig for norske pasienter. Dette vedtaket innebærer dermed forsinkelser ved innføring av nye legemidler som skal på anbud.
Prioriteringsmeldingen sier at nye legemidler som hovedregel skal metodevurderes før de tas i bruk. Majoriteten av nye legemidler som finansieres av spesialisthelsetjenesten inngår i anbud før de innføres. Legemiddelanbudene har typisk en varighet på minimum 12 mnd. Tilbudsfristen for anbudskonkurransene er som regel minimum 4 måneder før anbudsstart. I Norge har vi som mål at selve metodevurderingen i forkant av anbudet skal gjennomføres på maksimum 180 dager.
Etter Beslutningsforums vedtak 17. desember finner man flere eksempler hvor legemidler risikerer å bli forsinket med 1 år eller mer sammenlignet med slik praksis var før beslutningen. I Legemiddelmeldingen vedtok Stortinget nye mål for legemiddelpolitikken. Ett av disse var å sikre likeverdig og rask tilgang til effektive legemidler.
Tidligere var hovedregelen at det var mulig for nye legemidler å delta i anbudskonkurransene ved å gi bindende tilbud ved tilbudsfrist, på lik linje med eksisterende behandling. Nye legemidler ble dermed gjort tilgjengelig fortløpende, etter at det var fattet positiv beslutning om innføring, dersom de hadde sent inn akseptabelt pristilbud innen fristen for gjeldende anbud. Hvis en slik regel blir håndhevet likt for alle tilbydere ved at man sender inn pris på samme tidspunkt bør dette være en rettferdig ordning for aktørene. I et slikt system unngår man dermed å forsinke innføringen av legemidler som har gitt en kostnadseffektiv pris, imidlertid må man akseptere at enkelte legemidler blir forsinket dersom anbudsprisen ikke finnes å være kostnadseffektiv i metodevurderingen.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg har innhentet informasjon fra de regionale helseforetakene vedrørende Beslutningsforumets vedtak av 17. desember 2018:

"Metodevurderinger og anskaffelser er to viktige virkemidler for å oppnå de legemiddelpolitiske målsetningene som er i tråd med vedtatte prinsipper for prioritering. Beslutningen av 17. desember 2018 er en presisering av forholdet mellom disse virkemidlene og innebærer ikke en reell endring i tilgangen til legemidler for norske pasienter i tilfeller hvor det finnes behandlingsalternativer som er faglig likeverdige som det nye legemiddelet eller den nye indikasjonen.
Beslutningsforum har i perioden etter beslutningen 17. desember 2018 innført 17 nye legemidler eller nye indikasjoner i spesialisthelsetjenesten. I kun 5 av sakene har Beslutningsforum ment at legemidlet kan innføres, men først kan tas i bruk i neste anbudsperiode. Dette er legemidler hvor det i dag er innført andre faglig likeverdige alternativer som dekker det medisinske behovet.
I tilfeller hvor det nye legemiddelet eller indikasjonen har vært et reelt nytt behandlingstilbud som ikke er dekket av allerede innførte produkter, har Beslutningsforum bestemt at legemiddelet eller indikasjonen kan innføres i spesialisthelsetjenesten fortløpende.
Anskaffelser av legemidler er regulert av anskaffelsesregelverket på lik linje som øvrige artikler som kjøpes inn til spesialisthelsetjenesten. Presiseringen som ble foretatt i møte 17. desember 2018 ble gjort for å sikre forutberegnelighet for og likebehandling av leverandørene. Prinsippet om forutberegnelighet innebærer at anskaffelsesprosessen skal være forutsigbar for alle leverandører og det det skal sikres åpenhet om alle stadier i prosessen.
I hvilken grad det er tale om en forsinkelse av tilgangen, vil bero på hvor annerledes det nye og effektive legemiddelet er sammenlignet med legemidlene spesialisthelsetjenesten har en avtalefestet tilgang til. Dette har igjen sammenheng med hvorvidt det foreligger behandlingsalternativer som helt eller delvis er faglig likeverdige som det nye legemiddelet.
Dersom det i en avtaleperiode tilkommer et nytt legemiddel eller en ny indikasjon som dekker et behandlingsbehov som ikke er omfattet av avtalefestet legemiddeltilgang, og som er dokumentert effektivt til tilbudt pris, vil det måtte foretas konkrete innkjøpsfaglige vurderinger av riktig fremgangsmåte for å sikre rask tilgang til legemiddelet. Erfaringen så langt er at en begrenset andel nye legemidler må vente til nytt anbud starter før de eventuelt blir gjort tilgjengelig for norske pasienter.
Gjennom arbeid med metodevarsel, produktstrategier og i dialog med leverandørmarkedet, vil de regionale helseforetakene, Sykehusinnkjøp HF og Statens legemiddelverk ha god oversikt over hvilke legemidler som kommer på markedet. I planleggingen av kommende anbud settes tidslinjene slik at nye legemidler kan innføres så raskt som mulig."

Det er viktig å opprettholde prinsippet om rask tilgang til nye legemidler som oppfyller prinsippene for prioritering, samtidig som målet om at legemidler skal ha lavest mulig pris må ivaretas. Svaret fra de regionale helseforetakene synliggjør at dette er et komplekst område der forskjellige hensyn må veies opp mot hverandre. De regionale helseforetakene vektlegger at pasienter alltid vil ha tilgang til faglig likeverdige legemidler, dersom det tar tid før nye legemidler med tilsvarende effekt tas inn i anbudsprosesser. For meg er det likevel viktig at pasienter får raskest mulig tilgang også til nye legemidler som tilbys i spesialisthelsetjenesten. Jeg vil derfor følge opp denne problemstillingen videre med de regionale helseforetakene.