Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Hvor mye har hele prosessen, fra ESAs brev til Norge 15.12.15 der man bl.a. foreslo en utskillingsplikt for offentlige aktører som driver økonomisk aktivitet, kostet norske kommuner og den norske staten?
Begrunnelse
Regjeringen satte i 2016 ned en arbeidsgruppe med navn «Like konkurransevilkår for offentlige og private aktører». I mandatet til utvalget står følgende:
«EØS-reglene om offentlig støtte regulerer i dag forhold av stor betydning for konkurransen mellom offentlige og private aktører. EFTAs overvåkingsorgan, ESA, har behandlet en rekke klagesaker om støtterettslige problemstillinger knyttet til kryss-subsidiering, skattefritak og manglende etterlevelse av markedsinvestorprinsippet de siste årene. På bakgrunn av enkeltsakene har ESA på generelt grunnlag reist spørsmål om skattelovens generelle skattefritak for staten, fylkeskommuner, kommuner, regionale helseforetak og helseforetak, og ubegrensede garantier for de ovennevnte subjektene, er i strid med EØS-avtalens regler om offentlig støtte når disse utøver økonomisk aktivitet. ESA har også anmodet norske myndigheter om å innføre tiltak som hindrer at det offentlige kryss-subsidierer sin økonomiske aktivitet.»
ABC nyheter skriver blant annet følgende i en artikkel 20. august:
«Røe Isaksen bekrefter at hele prosessen med startet med et brev fra EFTAs overvåkingsorgan ESA i 2015. ESA reiste da en sak om at offentlige norske virksomheters fritak fra skatt, og det at de ikke kan slås konkurs, innebærer at staten, fylkeskommuner, kommuner og helseforetak kan drive økonomisk virksomhet i strid med EØS-avtalens regler.»
Videre skriver ABC nyheter følgende:
«Statsråden forteller at regjeringen jobber videre med å konkludere i spørsmålene Hjelmengutvalget behandlet. Utvalget analyserte ikke de samfunnsøkonomiske virkningene av tiltakene det foreslo. Det kartla heller ikke omfanget av det som blir definert som økonomisk aktivitet i offentlig sektor, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet. Departementet har derfor bestilt en samfunnsøkonomisk analyse. Analysen skal kartlegge omfanget av økonomisk aktivitet drevet av det offentlige og de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å ikke innføre tiltak. Utredningen skal også vurdere behov for tiltak og de samfunnsøkonomiske konsekvensene av de foreslåtte tiltakene. Den samfunnsøkonomiske analysen skal leveres i desember 2019. Når rapporten foreligger, vil regjeringen vurdere behovet for tiltak, og eventuelt hvilke.»
I rapporten «Konkurranse på like vilkår - hvilke samfunnsøkonomiske konsekvenser har dette for kommunesektoren» viser Kommunesektorens organisasjon KS til en rekke eksempler på økte kostnader for norske kommuner og for dem som bruker tjenester som kommunene leverer, dersom man skal etterleve kravene fra ESA og forslagene fra Hjelmengutvalget. Samtidig viser også rapporten at det i mange tilfeller vil være svært krevende å skulle oppfylle disse kravene. Prosessen de senere år og den usikkerhet som både ESAs brev og regjeringens oppfølging har skapt, har medført betydelig ressursbruk i norske kommuner og fylker, både i bruk av egne ansatte, innleide konsulenter og advokater. Det bes om anslag på samlet ressursbruk i norske kommuner og fylker, samt i staten, til denne prosessen.