Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2337 (2018-2019)
Innlevert: 26.09.2019
Sendt: 26.09.2019
Besvart: 02.10.2019 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Under behandling av offentlige anskaffelser etterlyste flere aktører, spesielt innen bygg- og anleggskontrakter og hotelltjenester, at det offentlige delte opp kontraktene for å sikre at også norske tilbydere og små og mellomstore lokale leverandører inviteres inn i anbudsprosessen. Terminus Hotel i Bergen har løftet dette i flere år, og tidligere næringsministeren Mæland lovde å ta tak.
Hva gjør ministeren konkret for å følge opp Stortinget når det gjelder statlige avtaler for hotell- og konferansetjenester?

Begrunnelse

I juni i år behandlet stortinget "Smartere innkjøp - effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser. Der ble det blant annet vedtatt følgende:

"komiteen vil understreke at det er viktig at størrelse tilpasses slik at det gir reell mulighet for deltagelse også for små og mellomstore bedrifter. Anskaffelsene må bidra til å utvikle markeder og konkurranse, ikke begrense konkurranse og markeder."

Den siste tiden har følgende statlige anbud blitt sendt ut rettet mot hotell og konferanse og alle etterspør en nasjonal aktør:

-Arbeidstilsynet: en nasjonal rammeavtale for hotell- og konferansetjenester.
- Universitets- og høgskolerådet: konkurransegrunnlag for rammeavtaler for UH sektoren vedrørende Hotellovernatting for tjenestereise.
- NRK: konkurransegrunnlag - åpen konkurranse - rammeavtaler hotelltjenester for NRK

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Det å dele opp anskaffelser kan bidra til å styrke konkurransen både på kort og lang sikt, ved at kontraktene lettere blir tilpasset mindre leverandørers kapasitet, fagområde og geografiske plassering. Samtidig er det ikke gitt at oppdeling av kontrakter er det mest hensiktsmessige i alle anskaffelser. Viktigheten av at offentlige oppdragsgivere alltid vurderer å dele opp store kontrakter for å skape god konkurranse, er tydelig adressert i Meld. St. 22 (2018-2019) Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser og regjeringens nylige fremlagte strategi for små og mellomstore bedrifter.
I anskaffelsesregelverket er det regler om at oppdragsgiverne skal gi en begrunnelse dersom de ikke deler opp store anskaffelser, gjerne kalt «del opp eller begrunn-prinsippet». Vi har lite kunnskap om oppdragsgiverne faktisk gjennomfører en slik vurdering, og om de gir gode og forståelige begrunnelser dersom de velger å ikke dele opp kontrakten.
Det er også behov for mer kunnskap om hvilke konsekvenser store kontrakter kan ha på markedet, herunder påvirkningen dette har på små og mellomstore bedrifters deltakelse og konkurransesituasjonen ellers.
Regjeringen har derfor et eget tiltak, både i stortingsmeldingen og strategien for små og mellomstore bedrifter, om at vi vil utrede de markedsmessige konsekvensene av store offentlige anskaffelser. I utredningen vil vi også se på oppdragsgivernes etterlevelse av regelverkets «del opp eller begrunn-prinsipp». Utredningen skal ta for seg utvalgte områder der vi vet at det er utfordringer med store kontrakter. Hotellmarkedet er ett av de utvalgte markedene for utredningen. Utredningen er et særlig prioritert oppfølgingspunkt fra stortingsmeldingen og et eksternt utredningsoppdrag vil bli lyst ut i høst.
Et annet viktig tiltak som regjeringen setter i gang denne høsten, er å utarbeide felles "kjøreregler" for bedre anskaffelser og anskaffelsesprosesser. Kjørereglene skal utarbeides i samarbeid med næringslivet og oppdragsgiverne. Her kan blant annet viktigheten av å vurdere oppdeling av store kontrakter adresseres og sørge for nødvendig bevisstgjøring hos alle landets oppdragsgivere.
Jeg vil også vise til at aktørene selv gjør mye bra for å få bedre hotellanskaffelser. Sykehusinnkjøp HF er en av oppdragsgiverne som tidligere har fått kritikk for å lyse ut landsdekkende kontrakter på kjøp av hotelltjenester. Som svar på dette har de, sammen med NHO Reiseliv og Statens innkjøpssenter, utarbeidet en egen veileder for hotellanskaffelser. Veilederen ble publisert i mai 2019. Formålet er å bidra til bredere og større konkurranse om offentlige kontrakter i hotellbransjen, samt sikre kompetanseoverføring mellom offentlige innkjøpere ved at flere tar veilederen i bruk.