Skriftlig spørsmål fra Emilie Mehl (Sp) til statsministeren

Dokument nr. 15:40 (2019-2020)
Innlevert: 04.10.2019
Sendt: 07.10.2019
Besvart: 14.10.2019 av statsminister Erna Solberg

Emilie Mehl (Sp)

Spørsmål

Emilie Mehl (Sp): Mindre kommuner og distriktsinteresser er sterkt underrepresentert i offentlige utvalg og kommisjoner. Av 23 medlemmer i Domstolkommisjonen og Kraftskatteutvalget er 20 fra større byer. Ingen kraftkommuner er representert og ingen nedleggingstruede domstoler er representert.
Mener Statsministeren det er problematisk med en slik sammensetning av offentlige utvalg, og mener hun regjeringen i fremtiden bør endre praksis for å sikre representasjon fra Distrikts-Norge i offentlige utvalg, råd og styrer?

Begrunnelse

Denne uken har regjeringen mottatt utredninger fra Kraftskatteutvalget og Domstolkommisjonen. Kraftskatteutvalget foreslår å fjerne kraftinntekter fra distriktene og Domstolkommisjonen foreslår å sentralisere tingrettene og jordskifterettene til de største byene. Kraftskatteutvalget og Domstolkommisjonen er eksempler på utvalg som har stor betydning for distriktene, men som har en sammensetning uten representasjon fra kraftkommuner og domstoler truet av nedleggelse. I Nationen 2. oktober vises det til at 20 av 23 medlemmer i disse to utvalgene er fra større byer, og ingen medlemmer er fra kommuner under 10.000 innbyggere. I Klassekampen 2. oktober vises det til at Domstolkommisjonen aldri besøkte flere av domstolene de foreslår å legge ned.
NRK Sogn og Fjordane publiserte 4. oktober en gjennomgang av alle regjeringsoppnevnte utvalg så langt i 2019. Av totalt 151 personer oppnevnt i styrer, råd og utvalg så langt i år, er 91 fra Oslo og nabokommuner i hovedstadsområdet, herunder 61 fra Oslo og 14 fra Bærum. Videre er 12 medlemmer fra Bergen, 8 fra Trondheim og 6 fra Tromsø. I enkelte av utvalgene peker organisasjoner ut sine egne medlemmer, men i flere tilfeller er det regjeringen som selv har satt ned et ekspertutvalg.
Ifølge kommunaldepartementets egen gjennomgang av alle regjeringsoppnevnte utvalg tilbake til 2013 er 721 personer oppnevnt, hvorav 54 % kommer fra Oslo og Akershus. Resten kommer fra "hele landet", som inkluderer de andre store byene nevnt over.
10. desember 2018 publiserte Nationen en kartlegging av styreledere og styremedlemmer i selskaper staten eier eller har eierandel i. 42 av 74 styreledere hadde bostedsadresse i Stor-Oslo. Det samme har 183 av 412 styremedlemmer. Ifølge Nationen bor det flere statlige styreledere på ett postnummer bak Slottet enn i hele Nord-Norge.

Erna Solberg (H)

Svar

Erna Solberg: Det er viktig at myndighetene ivaretar hensynet til at medlemmer i offentlige styrer, råd og utvalg har bakgrunn fra ulike deler av landet og bred geografisk representasjon. Vi ser at Osloregionen er overrepresentert i offentlige utvalg og i styrende organer i selskaper eid av staten. Både bosted og arbeidsmiljø påvirker perspektiver og kunnskapstilfang, dette gjelder også for fageksperter. Regjeringen må derfor bli flinkere til å hente faglig ekspertise fra miljøer utenfor hovedstadsregionen. Denne utfordringen er påpekt i departementets nye veiledning om Utvalgsarbeid i staten, som ble utgitt i februar inneværende år. Veilederen er normgivende for hvordan departementene samlet arbeider med sammensetning av offentlige styrer, råd og utvalg.
Det overordnede målet med offentlige utvalg er å gi regjeringen et bredt faglig uavhengig grunnlag for å utvikle og gjennomføre politikk. Når regjeringen oppnevner utvalgsmedlemmer, er det flere hensyn som må tas. Dette omfatter fagkompetanse, personlig egnethet, relevant erfaring og faglig uavhengighet. Ekspertutvalg settes gjerne sammen av personer som arbeider i forskningsmiljø eller i store offentlige og private institusjoner. Et flertall av disse ligger i storbyområdene. Dette rekrutteringsgrunnlaget bidrar trolig til at det kan være krevende å få på plass en bred nok geografisk representasjon innenfor mange ulike fagområder.
I tillegg har partssammensatte utvalg ofte representanter fra de store arbeidslivsorganisasjonene, og disse henter gjerne medlemmer fra hovedkontorene i Osloregionen. Dette bidrar nok også til å forklare noe av overrepresentasjonen av utvalgsmedlemmer fra Osloregionen.
Regjeringen tar denne utfordringen på alvor, både gjennom å ha fått på plass ny veileder om utvalgsarbeid i staten, og at hensynet til god geografisk fordeling ivaretas i nye utvalg og i forbindelse med reoppnevning av nye kandidater i eksisterende styrer, råd og utvalg.