Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:269 (2019-2020)
Innlevert: 08.11.2019
Sendt: 11.11.2019
Besvart: 18.11.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Har regjeringen tatt initiativ i OPCW eller andre egnede internasjonale organer for å undersøke rapportene og tilgjengelig bevismateriale som indikerer ulovlig bruk av hvitt fosfor eller kjemiske våpen fra NATO-landet Tyrkia mot sivile nord i Syria, og hvis ikke, vil Norge følge oppfordringen fra kurdiske selvstyremyndigheter og lokale helsemyndigheter om å bidra til en slik undersøkelse?

Begrunnelse

I oktober uttalte Amnesty International at det finnes bevis for at Tyrkia og tyrkisk-kontrollerte militser har begått krigsforbrytelser under invasjonen av det nordlige Syria. Stadig flere rapporter fra disse områdene, blant annet fra lokale helsemyndigheter, indikerer mulig bruk av kjemiske våpen eller ulovlig bruk av hvitt fosfor mot sivile.
Hvitt fosfor er ikke ulovlig i seg selv og regnes ikke som et kjemisk våpen i kjemivåpenkonvensjonen, men bruk av hvitt fosfor mot sivile strider med FN-konvensjonen om inhumane våpen (CCW) protokoll III og kan utgjøre en krigsforbrytelse.
I en rapport om bruk av hvitt fosfor skriver Human Rights Watch følgende:

«Ofre som overlever de første skadene kan lide av intens smerte, alvorlige infeksjoner, organsvikt og svekket immunforsvar… alvorlig deformering, livslang uførhet..»

Kurdiske selvstyremyndigheter ber nå om det internasjonale samfunn om å sikre at bevismaterialet som tyder på bruk av forbudte våpen eller ulovlig bruk av hvitt fosfor mot sivile blir undersøkt. Hittil har imidlertid ikke Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen OPCW gjort noen undersøkelse, til tross for stadig mer tilgjengelig bevismateriale.
Anonyme kilder fra OPCW har fortalt The Times of London at de ble kontaktet av NATO-lands ambassader som ba OPCW om å ikke gå inn i saken. Ifølge samme avis har Storbritannia gitt minst 70 eksportlisenser for våpen som inneholder hvitt fosfor til Tyrkia. Amerikanske folkevalgte uttrykker i et brev til USAs utenriksminister sitert i Newsweek 4. november

«…betydelig bekymring for at forsvarsprodukter med amerikansk opprinnelse kan være i bruk i den tyrkiske offensiven i det nordlige Syria, potensielt i forbindelse med bruken av kjemiske våpen og strid med…internasjonal rett».

Tidligere leder for det britiske forsvarets enhet for kjemiske våpen, Hamish de Bretton-Gordon, uttalte til Newsweek at Tyrkias NATO-medlemskap kan være en årsak til at NATO-land ikke ønsker å undersøke Tyrkias mulige bruk av kjemiske våpen eller ulovlig bruk av hvitt fosfor mot sivile nord i Syria.
Det at Tyrkia er medlem av NATO og at NATO-land har forsynt Tyrkia med våpen som inneholder hvitt fosfor, kan ikke være til hinder for at Norge krever en undersøkelse av dokumentasjonen som underbygger de alvorlige anklagene.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Vi anerkjenner at Tyrkia har sikkerhetsbehov, men fordømmer Tyrkias militære operasjon i Syria. Vi har hele tiden oppfordret Tyrkia til å avslutte operasjonen.
Norge er opptatt av at stridende parter i alle sammenhenger etterlever internasjonal humanitærrett, herunder reglene om beskyttelse av sivile i væpnet konflikt. Norge forventer at Tyrkia respekterer folkeretten.
Spørsmålet har så langt ikke vært tema i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) eller andre egnede organer.
Bakgrunnen for dette er at Kjemivåpenkonvensjonen i utgangspunktet ikke omfatter bruk av hvitt fosfor. Hvitt fosfor anvendes i ammunisjon der primærformålet er å danne røyk. Konvensjonens artikkel II.9 sier at militære formål som ikke er forbundet med bruk av kjemiske våpen, og som ikke er avhengige av bruk av kjemikaliers giftige egenskaper som krigføringsmetode, er formål som ikke er forbudt etter konvensjonen. For at hvitt fosfor skal anses å være et kjemisk våpen, må det brukes på en måte som utnytter de giftige egenskapene, og ikke de fysiske.
Det har så langt ikke fremkommet konkrete opplysninger om bruk av stoffer som ville falle inn under konvensjonens virkeområde, eller at Tyrkia skulle ha brukt kjemiske våpen.
Protokoll III til ‘Konvensjon om forbud mot eller restriksjoner på bruk av visse konvensjonelle våpen som kan forårsake unødig skade eller som kan ramme vilkårlig, med protokoller’ (CCW) forbyr eller begrenser bruken av våpen som har som primærfunksjon å forårsake brann. Ammunisjon som har som primærfunksjon å danne røyk eller å lyse opp, men som i tillegg kan medføre brann, er uttrykkelig unntatt. Det er videre slik at Tyrkia ikke er part til denne protokollen. CCW er derfor ikke egnet forum for å ta opp dette spørsmålet.