Siv Mossleth (Sp): Insektslarver har potensial for å bli en viktig protein- og fettkilde for norske husdyr. Enkelte insektlarver er skapt for å leve i slam og de akkumulerer ikke uønskede substanser eller bakterier. Det er viktig at vi får et forsvarlig kunnskapsnivå og et tilpasset regelverk for å utnytte denne verdifulle ressursen.
Hva kan ministeren konkret bidra til for å få vurdert risiko ved bruk av slam fra settefiskanlegg til produksjon av svarte soldatfluelarver?
Begrunnelse
Det produseres årlig nesten 400 millioner smolt av laks. Disse produseres i landbaserte anlegg der det samles opp cirka 40 000 tonn slam. Dette slammet ender på fyllinger, brennes eller brukes som gjødsel. Mengden slam vil øke i årene som kommer fordi oppdretterne holder fisken lengre tid i landbaserte anlegg, lukka anlegg i sjø utvikles og produksjonen av laks og ørret ventes å øke i årene som kommer.
NOFIMA har vist at dette avfallet er næringsrikt og inneholder mye protein og fett. Havforskningsinstituttet har vist at insektlarver kan utnytte dette avfallet. Enkelte insektlarver er skapt for å leve i slam og de akkumulerer heller ikke uønskede substanser eller bakterier. Larver fra for eksempel svart soldatflue har potensial for å bli en svært viktig protein- og fettkilde for norske husdyr.
Dette vil være bærekraftig sirkulær bioøkonomi, men det er forskrifter som sier at det er forbudt å bruke fekalier i fôr til dyr. Dette var fornuftig når det gjaldt våre landlevende husdyr, men er et hinder for en bærekraftig sirkulær bioøkonomi der en utnytter ressursene i slam fra fiskeoppdrett til produksjon av insektlarver som igjen kan gå inn i kraftfôr til husdyr. Vi kan altså på grunnlag av avfallsprodukter bidra til å redusere import av soya og øke norsk proteinproduksjon og selvforsyning.