Bjørnar Moxnes (R): Ble Norge varslet av USA i forkant av det amerikanske attentatet mot Bagdads sivile internasjonale flyplass, der irakiske og iranske offiserer ble drept, og vil statsministeren opprettholde norsk deltakelse i den USA-ledede operasjonen i Irak, nå som amerikansk tilstedeværelse ikke lenger har irakiske myndigheters samtykke, men forsøkes opprettholdt av USA gjennom åpne trusler om sanksjoner og tvang?
Begrunnelse
USAs folkerettsstridige invasjon av Irak i 2003 bidro til at IS og al Qaida fikk fotfeste i Midtøsten og Irak. I 2014 besluttet Norge å delta i den USA-ledete Operation Inherent Resolve for å bekjempe terrororganisasjonen IS i Irak. Norge deltar i dag med 70 soldater.
3. januar i år utførte USA et mordattentat mot Bagdads sivile flyplass, der en offiserer fra Iraks og Irans regjeringsstyrker ble drept. FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser har uttalt at attentatet var ulovlig.
Det amerikanske angrepet førte til at Iran angrep den amerikanske militærbasen Ain al-Asad, der flesteparten av de norske soldatene i Irak oppholder seg. Også fra irakiske regjeringsstyrker har det kommet varsler om hevn. USAs angrep har altså betydelig økt faren for at norske liv går tapt i Irak. Det er vesentlig å avklare om Norge ble varslet av USA i forkant av det amerikanske angrepet, slik at Norge kunne ta forholdsregler for å møte den kraftig økte risikoen som angrepet medførte.
USAs og norske styrkers militære tilstedeværelse i Irak har hittil basert seg på irakiske myndigheters samtykke. Iraks nasjonalforsamling har nå vedtatt at USAs styrker skal ut av Irak, et krav som er gjentatt av den irakiske statsministeren. USAs regjering har avvist dette og truer nå Irak med ødeleggende sanksjoner om amerikanske styrker ikke får bli.
Om USA forblir i Irak mot irakiske myndigheters ønske eller ved at Irak gir etter for amerikanske trusler, vil USAs militære tilstedeværelse i landet skifte karakter fra militært samarbeid til illegitim og trolig folkerettsstridig okkupasjon. Fortsatt norsk deltakelse under disse omstendighetene vil dra Norge inn i en ny farlig konflikt, øke risikoen for de norske soldatene og undergrave respekten for folkeretten i strid med Norges sikkerhetsinteresser.
Statsministeren er den øverste ansvarlige for beslutningen om å delta i den USA-ledede operasjonen i Irak. Statsministeren vil også være den øverste ansvarlige for å beholde norske soldater i Irak til tross for at de politiske, folkerettslige og sikkerhetspolitiske forutsetningene for operasjonen er totalt forandret med USAs angrep 3. januar og Iraks beslutning om at USAs styrker må ut av landet, samt den amerikanske regjeringens trusler om å forbli i landet også uten Iraks samtykke.