Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:756 (2019-2020)
Innlevert: 23.01.2020
Sendt: 23.01.2020
Besvart: 31.01.2020 av arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hvordan vil alternativ 1 i høringsalternativet slå ut sammenlignet med dagens situasjon, for en student over 25 år, som kvalifiserer for både AAP og sykepenger, og mottar studiestøtte fra Lånekassen i tillegg til en biinntekt på 100 000 per år?

Begrunnelse

Viser til skriftlig spørsmål (Dokument nr. 15:691 (2019-2020)), hvor statsråden ikke berører studiestøtte fra Lånekassen i sitt svar. Mange studenter jobber ved siden av studiene samtidig som de mottar støtte fra Lånekassen. Ved sykdom har man rett på sykestipend i inntil 4 måneder og 12 dager i løpet av et undervisningsår. Ifølge Lånekassen sine nettsider:

«Du kan få sykestipend også hvis du får sykepenger fra Nav eller arbeidsgiver. Du kan få differansen mellom sykepengene og støtten fra Lånekassen som sykestipend.»

Etter at perioden hvor han eller hun har krav på sykestipend er over, kan det gis arbeidsavklaringspenger etter studentbestemmelsen i §11-14 med sikte på å gjenoppta studiet. For tilfellene som faller utenfor dette, så vil en aap-søknad vurderes opp mot normalbestemmelsene.
Ber om at det redegjøres både for tilfellene hvor det gis arbeidsavklaringspenger etter studentbestemmelsen og etter de normale bestemmelsene.

Anniken Hauglie (H)

Svar

Anniken Hauglie: Sykestipend til studenter administreres av Statens lånekasse for utdanning (Lånekassen). Jeg har fått opplyst at ved sykdom i mer enn to uker, kan studielån og stipend som allerede er utbetalt, blir omgjort til sykestipend. Det kan gis sykestipend i inntil 4 måneder og 15 dager i løpet av et undervisningsår. Studenter kan også få sykestipend hvis de får sykepenger fra Arbeids- og velferdsetaten eller arbeidsgiver.
En student som har fått utbetalt lån og stipend fra Lånekassen, har imidlertid ikke rett til arbeidsavklaringspenger (AAP) etter folketrygdloven § 11-14 (studentbestemmelsen) for perioden han eller hun eventuelt har krav på sykestipend fra Lånekassen. Dette følger av forskrift om arbeidsavklaringspenger § 7. En student kan dermed først velge mellom sykepenger og AAP dersom vedkommende er sykmeldt i mer enn fire måneder og 15 dager. Av samme forskrift fremgår at dersom avbruddet i studiet vil være av lengre varighet enn seks måneder, har vedkommende ikke rett til arbeidsavklaringspenger etter student-bestemmelsen, men vurderes etter de vanlige reglene om arbeidsavklaringspenger.
Sykestipend fra Lånekassen påvirker altså ikke den økonomiske avveiingen mellom sykepenger og AAP.
Med dagens regelverk kan studenter som har et sykepengegrunnlag lavere enn minste-ytelsen på AAP komme bedre ut ved å velge AAP fremfor sykepenger fra det tidspunktet de ikke lenger får sykestipend. Dersom en student med 100 000 kroner i sykepengegrunnlag blir sykmeldt, vil vedkommende være berettiget til 100 000 kroner i sykepenger i inntil ett år. Dersom studenten velger å heller motta minsteytelsen på AAP, som utgjør to ganger folketrygdens grunnbeløp, vil vedkommende kunne motta kr. 199 716,- per år.