Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:833 (2019-2020) Innlevert: 31.01.2020 Sendt: 03.02.2020 Besvart: 07.02.2020 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen
Anniken Huitfeldt (A): Etterretningstjenestens våpenskole har mistet sin akkreditering fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) og kan ikke lenger utstede bachelorgrader. Forsvarsstaben har etter henvendelse fra NOFKA (Norges offisers- og spesialistforbunds kadettutvalg) uttalt at planen er at utdanningen igjen skal bli høgskoleakkreditert fra og med høsten 2020.Kan statsråden bekrefte at denne reakkrediteringen er i rute og hva vil statsråden gjøre for at også studentkullene 2018 og 2019 skal få høgskoleakkreditert sin utdanning?
Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 31. januar 2020 med spørsmål fra stortings-representant Anniken Huitfeldt. Hun spør om reakkrediteringen av Etterretningstjenestens våpenskole (EVS) er i rute, og hva statsråden vil gjøre for at også studentkullene fra 2018 og 2019 skal få høgskoleakkreditert sin utdanning. I 2017 sluttet Forsvarsdepartementet (FD) seg til Forsvarssjefens anmodning om å etablere en våpenskole innen etterretning som bygde på språk- og fagutdanningen fra Forsvarets etterretningshøgskole (FEH). Resultatet ble EVS. Hensikten med endringen var å ivareta behovet for skjerming og sikkerhet for personellet, og beholde integrering og samhandling med det operative etterretningsmiljøet. Stortinget ble informert om endringen i Prop. 1 S (2018-2019). Endringen gjaldt fra og med kullet som startet høsten 2017. FD er kjent med at Forsvaret nå anser det som hensiktsmessig at utdanningen flyttes fra EVS til Forsvarets Høgskole (FHS) og at utdanningen utvides med ett år, til et treårig bachelorløp. Endringen er fortsatt ikke formelt besluttet. Når det gjelder studentkullene som begynte i 2017, 2018 og 2019, vil disse gjennomføre en toårig fag- og funksjonsrettet utdanning, som i dag ikke gir akkreditering. Dersom det etableres ny studieplan for bachelorutdanningen, vil FHS måtte vurdere om den utdanningen studentene har gjennomført ved EVS kan gis studiepoeng og dermed inngå i en akkreditering. På generelt grunnlag mener jeg det er positivt at studenter som gjennomgår utdanning i Forsvaret får uttelling i form av akkreditering. Dette gjelder imidlertid i den grad utdanningen fyller kravene som stilles fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT), og i den grad slik utdanning dekker Forsvarets behov.