Bjørnar Moxnes (R): Stortinget behandlet bevilgninger til smittesporings-app i forbindelse med Prop. 67 S (2019–2020). Dette er en gjentagelse av spørsmålene som ble stilt til departementet per epost før behandlingen, slik at svarene blir offentlig tilgjengelige.
Kan informasjonen fra smittesporingssystem bli brukt til straffeforfølgning eller annet formål uten at Stortinget får anledning til å ta stilling til det, hva er sporingseffekten av appen, og kan statsråden redegjøre for datasikkerheten, og lagring av opplysningene?
Begrunnelse
Det er avgjørende at smittesporingsapplikasjon ikke skal brukes til straffeforfølgning eller annet formål enn forskriften som ligger til grunn for Stortingets bevilgninger, eller at informasjon deles med andre uvedkommende aktører, som arbeidsgivere eller forsikringsselskaper. Ifølge gjeldende forskrift skal informasjonen bare brukes til smittesporing, men det kan også endres med en ny forskrift.
Derfor stilte vi spørsmål om bevilgningsvedtak som foreslått i Prop. 67 S (2019–2020) ville gjøre at informasjonen fra smittesporingssystemet ved forskriftsendring kan bli gjort tilgjengelig for politi og annen etterretning - uten at Stortinget får anledning til å ta stilling til det. Vi ba videre om en avklaring på om bevilgningen forutsetter at informasjonen ikke kan brukes til noe annet, slik at vi ikke risikerer at en frivillig nedlastet smittesporings-app kan brukes til straffeformål eller andre reaksjoner.
Det har også vært behov for informasjon om når arbeidet med å etablere et smittesporings-app startet, hvem som tok initiativet og hvem som ga klarsignal til at Folkehelseinstituttet kunne sette dette arbeidet i gang.
Ifølge Prop. 67 S innebærer appen en automatisert digital oppsporing av personer som smittede har vært i nær kontakt med. Det ble stilt spørsmål om vurderingene av sporingseffekten sett i sammenheng med at det er frivillig å laste ned, og hvor stor andel av befolkningen som testes, og om det kun vil ha effekt hvis store deler av befolkningen laster ned appen og flere testes, eller om det kan ha en effekt uavhengig av det.
Det er viktig at smittesporingsapplikasjonen underlegges tydelige og restriktive føringer, med tilstrekkelig datasikkerhet, og hvor mest mulig informasjon lagres lokalt. Lagring og håndtering av all informasjon må garantere for personvern, rettssikkerhet og menneskerettigheter. Det er viktig med åpenhet om hvordan applikasjonen fungerer, hvem som har tilgang til informasjonen og hvordan informasjonen blir lagret og brukt. Vi stilte spørsmål om det er presisert hvor lenge og hvordan opplysningene fra applikasjonen skal lagres og håndteres, og av hvem. Og om føringene rundt datasikkerheten for selve applikasjonen, og om det har blitt gjort vurderinger av hvor mye av dataen som kan lagres lokalt på den enkelte telefon.