Lene Vågslid (A): Hva slags begrensninger er satt fra regjeringen sin side for å hindre videresalg av aggregert data, og hvilke tiltak har justisministeren forsikret seg om at er iverksatt i forbindelse med sårbarhet i smittestopp-applikasjonen med henhold til sentrallagring av data?
Begrunnelse
Regjeringens lansering av smittestopp-applikasjonen har reist enkelte spørsmål knyttet til personvernet vårt. Selv om applikasjonen er frivillig er det et uttalt ønske fra regjeringen at flest mulig tar denne i bruk slik at man oppnår størst effekt. Dette må trolig følges av økt testkapasitet.
Ap støtter på generelt grunnlag at det blir tatt i bruk virkemidler som kan bidra til å begrense smitte, inkludert ny teknologi.
Både statsministeren og Helseministeren understreket på pressekonferansen 16.april at dette var en sikker applikasjon, hvor man selv også kan velge å slette opplysninger i den, samt stenge sporing midlertidig om man har behov for det. Dette er viktig for personvernet. Persondataen som lagres, lagres i 30 dager i et sentralt datalager. Hvis det er noe vi har lært og vet så er det at hvis data finnes og er lagret et sted, så kan det lekke ut.
I forskriften som ble fastsatt i kongelig resolusjon 27.mars (Forskrift om digital smittesporing og epidemikontroll i anledning utbrudd av Covid-19) § 4 sjette ledd er det en sperre mot å utnytte opplysninger kommersielt, men bestemmelsen er etter ordlyden avgrenset til personopplysninger. Det er litt uklart om denne sperren fortsatt gjelder dersom dataene anonymiseres. Uttrykket «utnyttes» kan dessuten reise spørsmål om denne sperren er begrenset til å gjelde kun visse former for bruk i kommersielt øyemed.
Tiltak i krisetid er ekstraordinære og midlertidige. Det må naturlig nok også gjelde et ønske og en oppfordring fra myndighetene om at befolkningen bør gi fra seg persondata for at myndighetene skal kunne følge med på bevegelsesmønstre for å forhindre smitte av et virus.