Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1418 (2019-2020)
Innlevert: 23.04.2020
Sendt: 27.04.2020
Besvart: 05.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Kommer Smittestopp til å bli videreutviklet til å primært bruke en desentralisert løsning når Google og Apple er klare med sine oppdateringer?

Begrunnelse

Mange land utvikler nå apper for å utføre smittesporing. Det er to hovedmetoder: Samle inn data sentralt og gjøre matching der, eller sende ut små, tilfeldige koder via blåtann fra egen telefon, og lagre alle de man mottar. I det siste tilfellet vil smittede brukere etter å ha fått et passord fra en lege trykke på en knapp for å legge ut sine egne koder på serveren, og andre app-brukere kan automatisk sjekke om de har sett mange nok disse kodene før, og derfor må i karantene. Apple og Google utvikler funksjonalitet for å støtte den siste typen apper, som også betyr at de kan virke optimalt mens de kjører i bakgrunnen og uten å bruke mye batterikapasitet.
Mange personverneksperter har anbefalt den desentraliserte løsningen. Den primære bekymringen er formålsutglidning, og at stater gjør omfattende datainnsamling når oppgaven kan løses minst like godt uten inngripende tiltak.
Internasjonalt er EU tydelige på at slike apper bør være desentraliserte. Sveits har nylig annonsert at de vil basere seg på en desentralisert løsning, og Østerrike vil videreutvikle sin app i samme retning. Nederland vil legge til siden tidligere utført arbeid og lage en desentralisert løsning med åpen kildekode.
I Norge har vi tillegg et sekundærmål som handler om å følge med på bevegelsesmønstrene i befolkningen. Da trenger man bare representative uttrekk av dataene.
https://www.nrk.no/norge/hundrevis-av-it-eksperter-fra-hele-verden-ut-mot-sporingsapper-som-norske-smittestopp-1.14988352

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Representanten Wilkinson stiller spørsmål om sentrale vurderinger som er gjort i forbindelse med utvikling av applikasjonen Smittestopp som ble lansert torsdag 16. april.
For at vi skal kunne åpne samfunnet forsiktig opp igjen, og samtidig ha kontroll på koronaviruset, må vi erstatte de inngripende tiltakene vi nå har med bedre smittesporing, testing og isolasjon. Smittestopp-applikasjonen er ett av tiltakene for å få til dette. Økt testkapasitet er et annet tiltak.
Applikasjonen har to formål. Det ene er å følge utviklingen av pandemien på befolkningsnivå gjennom anonyme data. Vi kan se om risikoen for smitte øker når vi gradvis åpner samfunnet opp igjen. Det andre er å varsle personer som har vært i nærheten av en smittet person.
Jeg mener at målrettet og mer effektiv sporing, sammen med kunnskap om epidemiutvikling og kontaktmønster, vil gjøre det mulig å trappe ned inngripende tiltak tidligere. Jeg tror det norske folk vil ha tillit til at vi vil bruke data utelukkende for dette formålet og at persondata vil bli slettet når pandemien er over. Dette følger også av forskrift om digital smittesporing og epidemikontroll i anledning utbrudd av Covid-19 som ble fastsatt ved kgl.res. 27. mars 2020.
Vi har valgt sentral lagring og bruk av posisjonsdata fordi vi mener at det vil gi oss den mest presise og effektive smittesporingen, og det vil fungere best for å følge utviklingen av pandemien og effekten av smitteverntiltakene. Dette er gjort på en måte som sikrer personvernet og som er i tråd med personvernforordningen (GDPR). For personvernet for den enkelte isolert sett, kan man argumentere med at det er bedre å lagre data lokalt på den enkeltes telefon, og ikke bruke posisjonsdata. Men det gir ikke muligheter til å følge med på grad av kontakt i befolkningen, og gripe inn hvis viruset sprer seg. Personvernvurderingen er en forholdsmessig vurdering av ivaretakelse av personvern for den enkelte, effekten av smittesporingen og nytten av å kunne evaluere samfunnstiltakene.
Folkehelseinstituttet vil følge nøye med på hvordan og om initiativet fra Apple og Google kan påvirke og forbedre løsningen vår. Samtidig er det viktig å ta med seg at Google og Apple lanserer en teknologisk forbedring av en løsning for at den smittede selv initierer varsling om nærkontakter, mens vår app er en del av en større løsning for smittesporing hvor varsel sendes til nærkontakter automatisk etter validerte algoritmer. Vi deltar aktivt i EU-samarbeidet for å utveksle erfaringer om hva som virker for håndtering av pandemien, det gjør vi også på dette området. Alle land står i vanskelige avveininger når det gjelder samfunnstiltak. Her, som ellers i pandemien, pågår det intens utveksling av erfaringer mellom landene om hvilke løsninger som gir best mulige resultater. Vi vil hele tiden vurdere behovet for endringer i Smittestopp og hvordan vi har løst både lagring og bruk av posisjonsdata.
Vi må tenke nytt og jobbe på nye måter for å begrense smitten. Norge er i en unik situasjon til å være først ut med å ta i bruk ny teknologi. Vi er en digital befolkning med høy tillit til hverandre og myndighetene. Jeg tror Smittestopp kan bli et svært nyttig verktøy for å beholde kontrollen med smittespredningen i det norske samfunnet.