Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1426 (2019-2020)
Innlevert: 25.04.2020
Sendt: 27.04.2020
Besvart: 04.05.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Vil statsråden sørge for at eldre beboere ved sykehjem som ikke er smittet av Covid-19, får lov å få besøk av familie dersom den eldre ønsker det selv, så sant smittevernstilrådene følges, og vil statsråden sørge for at det generelle besøksforbudet presiseres slik at det tilrettelegges for besøksrom for friske eldre på alle sykehjem, og kan statsråden redegjøre for hva som gjøres for å sikre at pårørende til eldre på sykehjem med covid19 får ha kontakt med de døende og at ikke syke eldre med koronasmitte må dø alene?

Begrunnelse

Helsedirektoratet har fastsatt besøksforbud på sykehjem under Covid-19 pandemien. Unntak for besøksforbud skal være besøk til beboere som er alvorlig syke. Forutsatt at smittevernrådene blir fulgt, kan det også opprettes eget besøksrom nær sykehjemmets inngang der friske beboere kan ta i mot korte besøk. Det er spørsmålstillers erfaring at dette ikke blir fulgt opp, og at den rådende oppfatningen ute er at man ikke skal besøke eldre på sykehjem uansett, på grunn av smittehensyn. Det er godt kjent at de fleste som flytter inn på en langtidsplass på sykehjem avslutter sitt liv på sykehjemmet. Eldre med langtidsplass på sykehjem bor der i gjennomsnitt 2 år, og om lag 20 prosent av sykehjemsbeboere har botid fra 1 måned. til et halvt år. (Helsedirektoratet 2017).
Et besøksforbud vil derfor ramme alle eldre på sykehjem hardt, i og med at helsemyndighetene har varslet at smitteverntiltakene vil kunne vare til enten befolkningen har opprettet immunitet eller det er utviklet en vaksine. Det er anslått at det vil kunne ta opptil 2 år før dette vil skje. At eldre beboere på sykehjem skal være avskåren fra kontakt med egen omgangskrets, egen ektefelle og egne barn, av et generelt besøksforbud er en svært krevende beslutning dersom besøksforbudet skal kunne vare i mange måneder og kanskje år. Så lenge eldre ikke er umyndiggjort, må det også være viktig å legge til rette for de eldre sine egne ønsker og risikovurderinger, så sant man ikke bidrar til å smitte andre.
Det er antatt at ca. 120 sykehjemspasienter har dødd av Covid-19 til nå, mens det er mange flere sykehjemspasienter som dør av andre årsaker i samme tidsrom.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er en krevende situasjon vi nå befinner oss i, og hensynet til smittevern reiser en rekke vanskelige problemstillinger. Beboere på sykehjem og andre heldøgns omsorgsplasser og langtidspasienter i sykehus er særlig sårbare for koronasmitte, både på grunn av alder og underliggende sykdommer. På denne bakgrunn har Helsedirektoratet fastsatt et besøksforbud. Jeg vurderer at det er gode grunner til å opprettholde besøksforbud med overnevnte begrunnelser.
Samtidig er det som representanten Toppe skriver utfordringer knyttet til å isolere beboere og pasienter fra sosial kontakt med sine nærmeste over lang tid. Å ikke kunne besøke eller motta besøk fra sine nærmeste forringer livskvaliteten for disse menneskene. Vi vet også at sosial isolasjon og ensomhet kan gi økt risiko for andre alvorlige fysiske og psykiske plager og sykdommer, inaktivitet og redusert ernæringsinntak.
Selv om vi nå gradvis åpner samfunnet, er det samtidig klart at vi fortsatt må leve med begrensninger knyttet til ferdsel og sosial kontakt i lang tid. For beboere i sykehjem vil en eller annen form for isolasjon være realiteten i uoverskuelig fremtid. Det er derfor behov for en vurdering av hvordan vi kan ivareta livskvaliteten til disse gruppene, herunder sikre mulighet for aktivisering og sosial kontakt både på kort og lang sikt. Jeg har gitt Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere hvordan det kan legges til rette for økt besøk av pårørende til beboere i sykehjem samtidig som nødvendige smittevernhensyn ivaretas.
Når det gjelder kontakt med døende har Folkehelseinstituttet utarbeidet egne råd for unntak fra besøksforbudet, blant annet for å forhindre at syke eldre med koronasmitte må dø alene. Det er et mål at den enkeltes verdighet og trygghet ivaretas, at alvorlig syke får god smertelindring og at pårørende skal få ta farvel med sine nære.