Skriftlig spørsmål fra Anniken Huitfeldt (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1691 (2019-2020)
Innlevert: 20.05.2020
Sendt: 20.05.2020
Besvart: 28.05.2020 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Anniken Huitfeldt (A)

Spørsmål

Anniken Huitfeldt (A): Hva har forsvarsministeren gjort for å sørge for at Forsvaret har oppdaterte, tilgjengelige og anvendelige retningslinjer for forsvarsansattes bruk av programmer/apper med stedsdataregistrering på telefoner og nettbrett?

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 20. mai 2020 med spørsmål fra stortings-representant Anniken Huitfeldt om hva forsvarsministeren har gjort for å sørge for at Forsvaret har oppdaterte, tilgjengelige og anvendelige retningslinjer for forsvarsansattes bruk av programmer/apper med stedsdataregistrering på telefoner og nettbrett.
Utviklingen innenfor bruk av mobile kommunikasjonsenheter og applikasjoner går fort. Antallet tilgjengelige applikasjoner er svært stort og raskt økende. Bruken av mobile enheter har vokst betydelig i samfunnet og Forsvarets ansatte har fulgt med på utviklingen. Ved å sammenstille informasjon fra f.eks. sosiale medier med annen offentlig tilgjengelig informasjon kan det skapes et detaljert bilde over Forsvarets personell, aktiviteter og kapasiteter.
Det er viktig at Forsvaret, og forsvarssektoren, har et bevisst forhold til utfordringene utviklingen innebærer og at dette inngår i risikovurderingene som ligger til grunn for valg av forebyggende sikkerhetstiltak. Forsvarsdepartementet følger opp det forebyggende sikkerhetsarbeidet gjennom den ordinære etatsstyringen. Skjerming av dem eller det som av ulike årsaker må skjermes, av hensyn til nasjonale sikkerhetsinteresser eller av operative behov, foretas gjennom krav og reguleringer.
Forsvaret har et robust sikkerhetsapparat for å imøtekomme trusler mot Forsvarets sikkerhet. Forsvarets sikkerhetsorganisasjon forebygger trusler som spenner fra etterretningsaktivitet til operative trusler herunder informasjonssikkerhet. Der det finnes juridisk grunnlag for det, utgir Forsvaret reguleringer for å beskytte operativ sikkerhet. Som følge av dette har militært personell i operasjoner og øvelser de siste 20 årene hatt begrensninger knyttet til bruk av mobile enheter når de er i operasjoner, som et forebyggende sikkerhetstiltak. Forsvaret vurderer fortløpende behov for institusjonelle tiltak, spesielt knyttet til operasjoner innenlands og i utlandet, og for krise og krig, som sikrer operativ sikkerhet og Forsvarets evne til å operere i hele konfliktspekteret. Det gjøres løpende revisjoner av retningslinjer og beredskapstiltak for å sikre at teknologiutviklingen ikke blir en utfordring for Forsvarets operasjoner eller Forsvarets evne til å operere.
Forsvarets ansatte er en stor personellgruppe, med varierende behov og særegenheter og med ulik grad av skjermings- og anonymiseringsbehov. Det finnes også personell i Forsvaret – som i alle andre sektorer - som er avhengige av å bruke stedstjenester av hensyn til medisinske forhold, personlig sikkerhet eller av mer praktiske årsaker. Det er ikke slik at alle forsvarsansatte trenger å skjerme sine aktiviteter på jobb eller i fritiden. Forsvarets ansatte har også en frihet som individer som Forsvaret som arbeidsgiver ikke skal, eller bør, legge for store begrensninger på.
Forsvarets ansatte er like fullt legitime mål for fremmedes staters etterretningstjenester. Det er derfor viktig at Forsvarets ansatte har et bevisst forhold til risikoen dette innebærer og har nødvendig kunnskap og forståelse til å kunne gjøre gode valg for sin egen sikkerhet, både i jobbsammenheng og i privatlivet. Det foreligger derfor en oppdatert policy i Forsvaret for bruk av sosiale medier for forsvarsansatte. Policyen beskriver på en enkel og tilgjengelig måte forhold den enkelte må ta med i vurderingen ved bruk av sosiale medier og funksjonalitet i applikasjoner, slik som stedtjenester. Policyen legger særlig vekt på betydningen av gode risikovurderinger og nødvendig bevissthet relatert til informasjon som deles – og med hvem.