Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1910 (2019-2020)
Innlevert: 12.06.2020
Sendt: 15.06.2020
Besvart: 23.06.2020 av olje- og energiminister Tina Bru

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): "Træna Vest" ligger i havet utenfor et av Norges viktigste industriområder. Området har i dag et kraftoverskudd, men nye planer om industribygging gjennom satsing på klimateknologi har identifisert nytt behov for kraft på mellom 6-10 TWh.
Vil ministeren bidra til økt kraftproduksjon i et viktig industriområde ved å få fortgang i arbeidet med å åpne "Træna Vest" for etablering av flytende havvind?

Begrunnelse

Industrien i nord har stort behov for å utvikle nye lønnsomme arbeidsplasser, og trenger mer fornybar kraft for å realisere det store regionale potensialet for næringsutvikling gjennom satsing på klimateknologi.
Det er viktig at ikke all utbygging av havvind skjer i sør, men at sterke industrimiljø langs kysten får mulighet til å delta i utvikle av flytende havvind. Det er etablert god dialog med fiskerinteressen i "Træna Vest".
Industriklyngen på Helgeland har høy kompetanse, er bredt sammensatt og består av havbruk, petroleumsindustri, kraftforedlende industri, fiskeri og maritim næring og transport. Forskningsmiljø, kommuner og partene i arbeidslivet er aktivt involvert i utviklingsarbeidet.
I tillegg til satsing på flytende havvind, er det viktig å utnytte de omfattende investeringene i havn og base på Helgeland med etablering av ladestasjoner for elektriske fartøy. Det er konkrete planer for etablering av batterifabrikk.
Det satses også på prosessindustri, sirkulær blågrønn mat med havbruk og biogass, Det er i skjæringspunktet mellom de ulike bransjene at nye industrimuligheter ofte oppstår.
Industrimiljøet på Helgeland trenger mer fornybar energi for å skape nye arbeidsplasser. Utviklingen går fort og det er behov for rask avklaring slik at "Træna Vest" kan bygge ut havvind.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Det var en milepæl for etablering av flytende vindkraft da regjeringen 12. juni åpnet de første områdene for konsesjonssøknader om fornybar energiproduksjon. Ved kongelig resolusjon ble det besluttet at fra 1. januar 2021 kan det søkes konsesjon for vindkraftanlegg i områdene Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.
Dermed er mye av grunnlaget på plass for å få lagt til rette for havvind i Norge. Samtidig er vi ikke i mål, og det skal arbeides videre med flere problemstillinger, blant annet kriterier for konsesjonsbehandlingen. Videre har Stortinget blant annet bedt regjeringen, senest i statsbudsjettet for 2021, komme med en utredning og mulige finansieringsmodeller som kan sikre utbygging og realisering av prosjekter innenfor flytende havvind, jf. vedtak 473 (2019-2020).
I høringen av regjeringens forslag om å åpne områder høsten 2019 ble det gitt innspill fra både næringsliv og Nordland fylkeskommune om områder utenfor Nordland. Konkret ble det blant annet pekt på "Træna Vest".
Teknologimiljøene på Helgelandskysten har høy kompetanse, og jeg hadde gleden av å høre om deres planer i et møte i april. Dette er viktige innspill jeg tar med meg i det videre arbeid her i departementet. Jeg har også i den forbindelse sagt at jeg vil se nærmere på om vi kan foreslå en åpning av områder utenfor Nordland.
Jeg er fullt på det rene med at teknologiutviklingen innen havvind går raskt, men det er samtidig også viktig å ta seg tid til gode prosesser. Det vil være aktuelt å vurdere om det bør gjøres nye utredninger før departementet eventuelt sender på høring et forslag om å åpne områder utenfor Nordlandskysten. Jeg ber derfor om forståelse for at det vil gå noe tid før jeg konkluderer om en eventuell åpning i dette området.