Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1966 (2019-2020)
Innlevert: 17.06.2020
Sendt: 18.06.2020
Besvart: 25.06.2020 av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Med det nye læreplanverket (LK20) innføres tre tverrfaglige temaer i norsk skole høsten 2020: Demokrati og medborgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring.
Hvilke tiltak har regjeringen satt i verk for å sikre at lærere – gjennom lærerutdanningen og etter- og videreutdanning som for eksempel Desentralisert kompetanseutvikling i skolen – får nødvendig kompetanse til å undervise om på disse tverrfaglige temaene?

Guri Melby (V)

Svar

Guri Melby: Regjeringen er opptatt av at de nye læreplanene som trer i kraft høsten 2020 skal fremme elevens læring i og på tvers av fagene. De tverrfaglige temaene demokrati og med-borgerskap, bærekraftig utvikling og folkehelse og livsmestring er ikke egne eller nye fag, men samfunnsaktuelle utfordringer som elevene skal lære om i de ulike fagene. Overordnet del av læreplanverket beskriver hvordan elevene utvikler kompetanse knyttet til de tverrfaglige temaene gjennom ulike faglige perspektiver.
Arbeidet med å utvikle nye læreplaner har skapt mye engasjement og bred deltakelse fra veldig mange i skolesektoren. Gode diskusjoner om innholdet i og intensjonene med de nye læreplanene underveis vil gjøre det enklere å ta dem i bruk i høst. Gjennom den desentraliserte ordningen for kompetanseutvikling har skoleeiere mulighet til å prioritere kompetanseutvikling om fagfornyelsen for lærere på sine skoler. I den årlige Spørsmål til Skole-Norge har vi de tre siste årene sett at over 80 prosent av skolene har jobbet med fagfornyelsen og det nye læreplanverket gjennom desentralisert ordning.
En ny digital læreplanvisning gir skolene støtte til å ta i bruk nye læreplaner. Visningen gir blant annet hjelp til å se sammenhenger i og mellom fag, og jobbe med progresjon. I tillegg har Utdanningsdirektoratet publisert en digital kompetansepakke. Kompetansepakken er åpen for alle, og skal støtte skoler og skoleeiere i arbeidet med å bli kjent med, forstå og bruke det nye læreplanverket. En av modulene i kompetansepakken handler også spesifikt om de tverrfaglige temaene.
I Spørsmål til Skole-Norge våren 2020 ser vi at flertallet av både skoleeiere og skoleledere oppgir at de opplever denne digitale læreplanvisningen som en god og relevant støtte i forberedelsene til innføringen av fagfornyelsen. Over 80 prosent av både kommunale og fylkeskommunale skoleeiere svarer i spørringen at kompetansepakken i stor grad har vært en god støtte i forberedelsene til innføring av de nye læreplanene.
Lærerutdanningene er underlagt forskrifter om rammeplaner fastsatt av Kunnskaps-departementet. Utdanningene skal bygge på opplæringsloven og gjeldende læreplaner for grunnopplæringen. Disse områdene er spesifikt nevnt i rammeplanene for lærerutdanningene. På grunnlag av rammeplanene utarbeider Universitets- og høgskolerådet nasjonale retningslinjer for de åtte lærerutdanningene. Retningslinjene utfyller forskriftene og er førende for lærerutdanningsinstitusjonene. De tverrfaglige temaene fra læreplanen må ivaretas i retningslinjene for de enkelte utdanninger og for enkeltfag i utdanningene. Vi har på samme måte som for øvrig i sektor sett et bredt engasjement hos lærerutdannerne i hele prosessen rundt fagfornyelsen. Derfor er vi trygge på at de også vil ivareta de nye læreplanene og de tverrfaglige temaene på en god måte, slik rammeplanene også krever.
Samlet sett mener vi det fra nasjonalt hold er iverksatt mange tiltak som vil støtte innføringen av nye læreplaner generelt, også de tre tverrfaglige temaene. I dialog med partene ble vi i mai 2020 enige om at den spesielle situasjonen som har oppstått på grunn av koronaviruset ikke skal forhindre innføringen av læreplanene høsten 2020. Analysen som ligger bak beslutningen er at mange skoler og kommuner har forberedt seg på de nye planene i lang tid allerede. Vi har derfor stor tro på at skolene vil fortsette å arbeide systematisk med å utvikle sin kompetanse på de tverrfaglige temaene og nye de læreplanene. Evalueringen av de nye læreplanene som skal pågå fram til 2024 vil også gi innsikt om innføringen underveis, og om behov for eventuelle kompetansetiltak for å sikre god kvalitet i opplæringen.