Mona Fagerås (SV): I Granavolderklæringen har regjeringen uttrykt ønske om å «gjennomføre økonomiske og politiske sanksjoner ved alvorlige og vedvarende brudd på folkeretten», «aktivt støtte målet om Israel og Palestina som to stater» og «støtte opp under demokratisk utvikling i Midtøsten»
Mener ministeren det er problematisk at Norge kjøper reisetjenester fra selskaper som selger hoteller på okkupert område, og på den måten bidrar til å legitimere ulovlig okkupasjon?
Begrunnelse
I en rapport fra FNs høykommissær for menneskerettigheter viser det seg at reisegiganten Expedia samhandler med virksomheter i israelske bosettinger på Vestbredden og okkuperte deler av Øst-Jerusalem. Egencia, som nylig fikk fornyet tillit som leverandør av reiser til mer enn 160 000 statsansatte i Norge, formidler overnattingssteder i israelske bosettinger. Flere norske bistandsorganisasjoner mener norske myndigheter gjennom Fellesavtalen undergraver egen Israel/Palestina-politikk og jeg mener videreføring av denne avtalen også vitner om en dobbeltkommunikasjon fra regjeringens side. Jeg mener også det er problematisk at Norge kjøper reisetjenester fra selskaper som selger hoteller på okkupert område, og på den måten bidrar til å legitimere ulovlig okkupasjon.
Om det er juridisk mulig bør selvfølgelig avtalen sies opp, og UD og Statens innkjøpssenter gå gjennom sine anbudsrutiner, for å sikre at de ikke inngår avtaler med selskaper som opererer på okkupert område og kan risikere å støtte opp under folkerettsbrudd.