Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:2396 (2019-2020)
Innlevert: 24.08.2020
Sendt: 25.08.2020
Besvart: 02.09.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva har statsråden tenkt å gjøre for å gjenopprette forbrukernes tillit til norske, økologiske produkter etter fôrskandalen i norsk økologisk landbruk?

Begrunnelse

Siden det 14. juni var brann i det norske produksjonsanlegget for økologisk fôr, har norske produsenter av økologiske svin- og kyllingprodukter hatt store problemer med å finne økologisk fôr. Flere produsenter har måttet betale opp mot 100 000 kroner i importavgifter for import av økologisk fôr fra utlandet. Myndighetene har gitt produsenter som ikke ønsker å ta denne tilleggsregningen for import av korrekt fôr, dispensasjon til å selge gris og kylling fôret med ordinært, ikke-økologisk fôr. Resultatet er at svin- og kyllingprodukter som merkes som "økologisk", selges til norske forbrukere selv om dette er produkter som ikke lenger er økologiske.
At myndighetene forsøker å bagatellisere det faktum at mat merket som økologisk ikke lenger er økologisk undergraver hele tilliten til norsk mat og norsk landbruk. Om vi ikke kan produsere nok økologisk fôr i Norge, må regjeringen enten fjerne tollavgiftene, eller være ærlige på at maten som produseres faktisk ikke er økologisk. Noe annet er å lyve for forbrukerne.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Det var brann hos Felleskjøpets produksjonsanlegg i Toten 14. juli i år. Dette er det eneste anlegget i Norge hvor det produseres økologisk kraftfôr til svin og fjørfe. Mattilsynet hadde tidlig dialog med Felleskjøpet angående mulighet for å importere økologisk kraftfôr, og fikk informasjon om at Felleskjøpet ikke så seg i stand til å importere økologisk kraftfôr til alle brukerne.
For å sikre at dyrene får mat og at produksjon kan opprettholdes har Mattilsynet derfor, for en begrenset periode, gitt tillatelser til enkelte fjørfe- og svineprodusenter å bruke konvensjonelt kraftfôr. Dette er helt i tråd med Økologiregelverket som åpner for slike midlertidige tillatelser i en begrenset periode i katastrofesituasjoner, og produktene kan derfor fortsatt lovlig merkes som økologisk.
Mattilsynet har per 26. august innvilget tillatelse til å benytte konvensjonelt fôr i en begrenset periode til 74 virksomheter som driver med økologisk fjørfe- og svinehold. Mattilsynet opplyser at det ikke har vært utlevert fjørfefôr med koksidiostatika (midler mot parasitter) til økologiske produsenter.
I Norge er det totalt 188 godkjente virksomheter som driver med økologisk fjørfe- og svineproduksjon. Det kan være flere årsaker til at ikke alle økologiske svine- og fjørfeprodusenter har hatt behov for å søke om tillatelse. For eksempel er det flere virksomheter som har små besetninger, og i fjørfeproduksjon har en perioder hvor det ikke er innsett, og som dermed heller ikke har produksjon. Enkelte økologiske svineprodusenter har også valgt å benytte alternative økologiske råvarer. Dette er mindre gjennomførbart for økologisk fjørfe uten å få dyrevelferdsproblemer.
Mattilsynet har fått opplyst fra Felleskjøpet at produksjonen av økologisk kraftfôr vil være i gang igjen om kort tid.
Representanten legger i sitt spørsmål til grunn at forbrukernes tillit til økologiske produkter er svekket. Jeg tror at det er forståelse blant forbrukerne for at dette har vært en akutt situasjon, og at dyrene må ha tilgang til tilpasset fôr, også når det oppstår krisesituasjoner.
Mattilsynet har informert om situasjonen på sitt nettsted, og det har vært full åpenhet i denne saken.
Representanten viser videre til at flere produsenter har betalt opp mot 100 000 kroner i importavgifter for import av økologisk fôr fra utlandet. Departementet har innvilget generell tollnedsettelse til økologiske produsenter av fjørfe og svin, samt produsenter av økologisk fôr til fjørfe og svin, for å avhjelpe situasjonen frem til norskprodusert fôr igjen kommer på markedet om kort tid. Tollnedsettelsen er gitt med virkning fra 29. juli til 10. september.