Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til arbeids- og sosialministeren

Dokument nr. 15:2600 (2019-2020)
Innlevert: 11.09.2020
Sendt: 14.09.2020
Besvart: 18.09.2020 av arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hvor mange dagpengemottakere rammes per nå neste år av at de ikke har krav på ferietillegg av dagpenger og hvor mye taper de anslagsvis, i sum og fordelt i intervaller på fem tusen etter hvor mye dagpengemottakere ville mottatt i ferietillegg dersom reglene som gjaldt fram til 2015 blir gjeninnført med opptjening fra og med inntektsåret 2020, og vi ber om et anslag på hvor mange av disse personene som departementet antar vil kunne kvalifisere til å ha rett på fire ukers ferie med dagpenger i 2021?

Begrunnelse

Regjeringa avvikla ordninga med opptjening av ferietillegg for dagpengemottakere fra og med 1. januar 2015. Rekordmange vil motta ingen eller ha liten inntekt neste sommer. De som har mottatt dagpenger i år og enten er i jobb igjen eller har mottatt dagpenger i under 52 uker før neste sommer, vil enten ikke motta feriepenger for perioden de har mottatt dagpenger eller ikke kunne ta ut ferie med dagpenger neste sommer.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Arbeidssøkere som hadde mottatt dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av et kalenderår, hadde tidligere rett til ferietillegg. Ferietillegget tilsvarte 9,5 prosent av brutto utbetalte dagpenger i løpet av foregående kalenderår, og ble utbetalt i månedsskiftet januar/februar året etter opptjening. Ferietillegget ble utbetalt uavhengig av om stønadsmottakeren tok ferie eller ikke, og uavhengig av om dagpengeperioden var avsluttet på dette tidspunktet. Ferietillegget ble avviklet med virkning fra 1. januar 2015.
Det ble i stedet innført en rett for langtidsledige til å motta dagpenger i forbindelse med feriefravær. Dette innebærer at en dagpengemottaker som har mottatt dagpenger i 52 uker eller mer, er fritatt fra kravet om å være reell arbeidssøker i inntil fire uker når han eller hun tar ferie, slik at vedkommende kan motta dagpenger under ferieavviklingen.
Dersom ferietillegget ble gjeninnført med virkning fra 1. januar 2020, har Arbeids- og velferdsdirektoratet anslått økte utgifter på om lag 3 400 mill. kroner i 2021, gitt nyeste anslag for utgifter til dagpenger i inneværende år. Lønnskompensasjon til permitterte, som er en særskilt ordning, er holdt utenfor beregningsgrunnlaget.
Det foreligger ikke tilstrekkelig tallgrunnlag for å anslå hvor mange som kunne mottatt ferietillegg i 2021, og å fordele disse på beløpsintervaller.
Et eventuelt ferietillegg ville nødvendigvis variert svært mye fra person til person, avhengig av dagpengegrunnlag og hvor lenge en arbeidssøker har mottatt dagpenger. I 2021 kunne utbetalingene anslagsvis ligget i intervallet 1 000 kroner – 35 000 kroner. Det er likevel på det rene at mange vil få utbetalt mer i løpet av fire uker ferie med dagpenger som er dagens ordning, enn de ville fått i ferietillegg.
På svært usikkert grunnlag kan det antas at om lag 50 000 enkeltpersoner vil kunne avvikle ferie med dagpenger neste år.