Skriftlig spørsmål fra Per Olaf Lundteigen (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:2643 (2019-2020)
Innlevert: 16.09.2020
Sendt: 16.09.2020
Rette vedkommende: Landbruks- og matministeren
Besvart: 23.09.2020 av landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Spørsmål

Per Olaf Lundteigen (Sp): Kan statsråden redegjøre for hvor saken om endring av viltloven § 21 står i dag, og på hvilken måte statsråden kan imøtekomme initiativet som er tatt i brev av 18. april 2018 slik at jegere som er avhengige av rullestol for å ferdes i utmark kan delta på jakt på lik linje med andre?

Begrunnelse

I april 2018 sendte Norsk Jeger- og Fiskerforbund og Norsk Friluftsliv et brev til Klima- og miljødepartementet hvor de oppfordret til å endre viltloven § 21 slik at Miljødirektoratet kan dispensere fra forbudet mot å løsne skudd fra motorkjøretøy. En slik dispensasjonsmulighet vil gjøre det mulig for rullestolavhengige jegere å gå på jakt. Dette, sammen med kommunenes mulighet til å dispensere fra forbudet mot motorisert ferdsel i utmark, kan gi rullestolbrukere langt bedre muligheter til å gå på jakt enn hva de har i dag. Og kan bidra til at nye grupper kan ta del i friluftsaktivitet i form av jakt.
Det var et samarbeid mellom Norsk Friluftsliv, Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Landsforeningen for ryggmargsskadde, som førte til at nevnte brev ble sendt departementet i 2018. For å bedre tilrettelegge for skytetrening og jakt for denne gruppen. Pr nå er situasjonen at mange ryggmargsskadde bruker motordrevet rullestol. Flere av modellene er terrenggående og defineres som motorkjøretøy. Dersom en rullestol er motordrevet og konstruert for en hastighet over 10 km/t, regnes den som et kjøretøy etter vegtrafikklovens § 2. Bruk av slik rullestol i jaktsammenheng reguleres både i motorferdselloven ved ferdsel i det som defineres som utmark, samt i viltloven mht. å løsne skudd fra motorkjøretøy. Det vises til viltloven § 21 og bokstav d) i den sammenheng.
Norsk Friluftsliv og NJFF skriver i sitt brev at det ikke er et mål om å åpne for at rullestoljegeren skal kunne bevege seg fritt utenfor vei, men å få til en åpning for en klart avgrenset mulighet til å kunne benytte en terrenggående motordrevet rullestol for å bevege seg i kort avstand fra vei og ut til eksempelvis en jaktpost.

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Svar

Olaug Vervik Bollestad: Brevet fra Norges Jeger- og Fiskerforbund og Norsk Friluftsliv av 18. april 2018, som representant Lundteigen viser til, ble besvart av Landbruks- og matdepartementet 29. juni 2018. I svaret ble det vist til at Landbruks- og matdepartementet fikk overført ansvar fra Klima- og miljødepartementet for høstbare viltarter (med visse unntak), med virkning fra 1. mai 2018. Videre ble det vist til at departementene, i lys av ansvarsdelingen, vil vurdere om det er behov for endringer i regelverket, og at departementene vil ta med seg innspillet fra organisasjonene dersom det blir aktuelt å igangsette en slik regelverksprosess.
Regjeringen har besluttet å sette i gang et lovarbeid med mål om å gjennomgå og modernisere viltloven. Loven er nærmere 40 år gammel, og jeg mener det er behov for bedre samordning med annet regelverk og klargjøring av nye utfordringer på området. Landbruks- og matdepartementet og Klima- og miljødepartementet skal i fellesskap følge opp dette lovarbeidet. I tillegg vil Miljødirektoratet ha en sentral rolle i denne prosessen. Berørte interesser har anledning til å komme med synspunkter og innspill i forbindelse med lovarbeidet. Jeg vil også nevne at det den 5. juni 2020 ble arrangert et digitalt innspillsmøte med bred deltakelse.
Lovarbeidet er nå i en startfase. Reglene knyttet til bruk av motordrevet fremkomstmiddel under jakt, som er regulert i viltloven § 21, vil være ett av mange tema som vil bli vurdert i det pågående arbeidet. Når det gjelder spørsmål om bruk av motordrevet fremkomstmiddel i utmark, må dette også vurderes opp mot reglene i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag (motorferdselloven).