Arne Nævra (SV): I statsrådens svar 25.9.20 på mitt spørsmål om dyrevelferd for rasen Ross 308 henvises det til at forholdene har bedret seg med fotputeskår den seinere tid. Men ifølge Veterinærinstituttet egner ikke fotputeskår seg som generell indikator på dyrevelferd. Den er mer egnet som indikator på kvaliteten til strøunderlaget og inneklimaet.
Hvordan forklarer statsråden at det er redusert dødelighet hos Hubbard sammenlignet med Ross, og hva mener statsråden om de faglige vurderingene til hennes egen etat, Mattilsynet, i denne saken?
Begrunnelse
Statsråd Bollestad tar feil når hun hevder at et forbedret levemiljø kan oppveie eller løse de avlsmessige velferdsproblemene for Ross 308. Denne kyllingen klarer rett og slett ikke å utnytte velferdsmulighetene i et godt levemiljø, tilrettelagt for et aktivt liv og naturlig atferd.
Flere studier viser at Ross 308 og lignende hurtigvoksende hybrider er motivert til å vagle, men at vaglebruken i praksis er liten. Helseproblemer på grunn av hurtig vekst og forskjøvet tyngdepunkt på grunn av det framtunge brystpartiet fører til at de sliter med å hoppe og balansere på vagler.
En norsk studie fra 50 gårder med Ross 308 påviste at kun 3% av kyllingene hadde normal gange og 19% var såpass halte at de var hemmet i å bevege seg. Studien var i regi av blant annet NMBU og Animalia, og målingene var ved rundt 30 dagers alder. Dårlig beinhelse medfører inaktivitet og smerte. Helse- og velferdsproblemene eskalerer med alderen.
For foreldredyrene til Ross 308-slaktekyllingene er utfordringene dermed enda større. Siden de har samme tilvekstpotensial som sitt avkom, må de underfôres for å unngå at de blir for tunge. De lever med konstant sultfølelse. At rutinemessig underfôring ansees som nødvendig av næringen innebærer at Ross 308 er i strid med dyrevelferdslovens §22 om at dyr bare skal holdes hvis de kan tilpasse seg holdet på en forsvarlig måte.
Selv om det gjøres forbedringstiltak i levemiljøet for Ross 308, vil de dermed ha begrenset effekt på dyrevelferden.
En nylig publisert studie, utført av NMBU og Bristol University, sier at mer saktevoksende hybrider har betydelig bedre bevegelsesevne og helse. Fotputeskåren er også betydelig bedre. Konklusjonene fra denne studien er i samsvar med erfaringene fra produksjonen til Norsk Kylling, som tidligere brukte Ross 308 og nå bruker den saktevoksende Hubbard JA787.
Ifølge Veterinærinstituttet egner altså ikke fotputeskår seg som generell indikator på dyrevelferd. Den er mer egnet som indikator på kvaliteten til strøunderlaget og inneklimaet. Dyrevelferdsprogrammet har ført til en betydelig bedring for nettopp strø og inneklima i norske kyllinghus. Det er dermed et lite relevant sidespor å henvise til forbedring i fotputeskår nasjonalt for å legitimere bruk av Ross 308.