Arne Nævra (SV): Ifølge den nye viltforskriften fra Miljødirektoratet, som trådte i kraft den 1. april 2020, er utsetting av vilt i naturen til jakttrening forbudt. Direktoratet forbudte i 2018 utsetting av stokkender for jaktformål blant annet av dyrevelferdshensyn.
Hvorfor gir Direktoratet tillatelser til innførsel og utsetting av fasan og rapphøns i naturen for fuglehundtrening i 2020 før man har innhentet kunnskap om hvorvidt dette er i samsvar med dyrevelferdsloven, og hva er statsrådens syn på utsettinger av vilt til slike formål?
Begrunnelse
Det settes ut tusenvis av fasan og rapphøns årlig i norsk natur for trening av fuglehunder og fuglehundprøver. Dette er først og fremst en rekreasjonsaktivitet som har lite nytteverdi for samfunnet generelt. I 2020 ga Miljødirektoratet til sammen 11 tillatelser til innførsel og utsetting av nesten 4000 fasaner og 2500 rapphøns (hvorav halvparten ble innført).
Ifølge den nye viltforskriften fra Miljødirektoratet, som trådte i kraft den 1. april 2020, er utsetting av vilt i naturen til jakttrening forbudt som følge av at avl av ville dyr til bl.a. jakttrening er forbudt. Utsetting av fremmede viltarter som fasan og rapphøns omfattes ikke av samme regler per i dag som ville stedegne arter, og de kommer under forskrift om fremmede organismer. Det er også viktig å nevne at Klima- og miljødirektoratet forbudte i 2018 utsetting av stokkender for jaktformål blant annet pga. dyrevelferdshensyn.
Mattilsynet ga i 2018 sin vurdering av hvorvidt utsetting av fasan og rapphøns er i samsvar med dyrevelferdsloven:
«Hvorvidt aktiviteten foregår innenfor regelverket i dag, har ikke Mattilsynet nok kunnskap til å vurdere. Hvis det er ønske om at vi skal foreta en slik vurdering, er det behov for å innhente kunnskap fra eksterne, slik som Vitenskapskomiteen for mattrygghet.»
Miljødirektoratet la i 2019 til grunn en helt annen oppfatning, og avviste behovet for kunnskap som man tidligere mente man har, og dette uten noen begrunnelse.
Etter veiledning fra KLD i klageavgjørelser fra 2019, vurderer Miljødirektoratet ikke dyrevelferdshensyn ved behandling av søknader om utsetting. De mener at forskrift om fremmede organismer gir ikke mulighet til å forby utsetting ut ifra dyrevelferdshensyn, ja ikke engang stille vilkår for dette. Under saksbehandling har departementet innrømmet at de i 2019 «trolig la feil rettsanvendelse til grunn hva gjelder Miljødirektoratets vilkår knyttet til dyrevelferd». Det er dermed uforståelig hvorfor Direktoratet ikke kunne vente inntil uttalelse fra Sivilombudsmannen blir ferdigstilt og ikke minst før man har skaffet tilstrekkelig kunnskap og før det er vurdert om denne utsettingen er i samsvar med dyrevelferdsloven. Ifølge føre-var-prinsippet burde det ikke gis tillatelser til utsetting av fasan og rapphøns i norsk natur for jakttrening.