Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:424 (2020-2021)
Innlevert: 12.11.2020
Sendt: 13.11.2020
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 23.11.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Vil statsråden ta initiativ til å finne mer kreative løsninger for kulturarrangørene slik at regjeringens «stollek» oppfattes mer logisk og rettferdig?

Begrunnelse

Spørsmålsstiller har mottatt en rekke bekymringer og innspill på regjeringens «stollek».
For disse aktørene er situasjonen kulturlivet står i ingen lek, men meget alvorlig. Mange av henvendelsene går på problematikk knyttet til at dersom stoler ikke er boltet fast i gulvet, kan bare 50 publikummere tillates under hver forestilling. Dette fremstår for mange som meningsløst.
Kravet om å at stoler skal være boltet fast i parketten er ensbetydende med at mange mindre teater og scener nok en gang straffes. Disse aktørene har gjort en formidabel innsats for å tilpasse seg bla smittereglene, dette i en tid med store tap. Med så strenge retningslinjer og inngripen ovenfor kulturlivet som regjeringen legger opp til, vil dette kunne få store konsekvenser.
Kirkebenker ikke blir definert som fastmonterte seter. Bestemmelsen gir maks 50 personer på bla. årets julekonserter. Vi vet hvor viktig kulturbærer kirken og dens rom er, kanskje spesielt i julehøytiden. Tone Østerdal fra Norske Konsertarrangører sier at regelverket i praksis betyr en ny nedstenging av kulturfeltet og en urimelig forskjellsbehandling mellom de som tilfeldigvis har fastmonterte seter, og de som ikke har det. Dette er en oppfatning mange deler.
Oppfordringen til kulturministeren er at tiltak må basere seg på en reell vurdering av smittefare.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kultur- og likestillingsministeren har bedt meg om å svare på spørsmålet.
Covid-19-forskriften § 13 c bestemmer at det er tillatt å sitte i annethvert sete på arrangementer hvor alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Dette er et unntak fra det generelle kravet om at alle til stede skal kunne holde minst 1 meter avstand til personer i annen husstand.
Når alle i publikum sitter i fastmonterte seter, er det ifølge forskriften § 13 a første ledd også tillatt å være flere på arrangement. Utendørs kan det fra 28. oktober d.å. være inntil 600 personer til stede når alle i publikum sitter i fastmonterte seter, ellers inntil 200. Fra søndag 8. november kl. 24:00 kan det på innendørs arrangement være inntil 200 personer til stede når alle i publikum sitter i fastmonterte seter, ellers inntil 50.
I tiden mellom regjeringens varslede tiltak 5. november d.å. og fastsettelsen av forskriften, utløste den nye begrensningen for arrangementer hvor det ikke er fastmonterte seter mange detaljerte spørsmål om hva som menes med begrepet. Det var bakgrunnen for at jeg sendte Helsedirektoratet følgende oppdrag fredag 6. november, med frist samme dag:

«Vurdere hvordan krav til fastmonterte seter for å kunne ha inntil 200 til stede på et arrangement bør forstås og kommuniseres, herunder vurdere om formålet om å begrense deltakernes sirkulasjon tilsier at bl.a. følgende kan regnes som fastmonterte seter:

• Benker som står vendt samme vei
• Seterader koblet fast i gulv, slik det er på kino og teater
• Ellers flyttbare stoler som er koblet sammen eller hektet sammen i stolrekker som står vendt samme vei
• Eventuelt også andre innretninger som direktoratet er kjent med.

Vurdere om kravet til å holde minst 1 meter avstand til personer i annen husstand bør opprettholdes for de som sitter på benker under et arrangement.»

Helsedirektoratet konkluderte, i samråd med Folkehelseinstituttet, med følgende:

«Fastmonterte seter må forstås som individuelle, fastmonterte seter, der innretningen av seter er av fast/varig karakter.
Det vil ikke være mulig å tape, stripse eller på annen måte feste ellers løse stoler for å oppfylle kravet om fastmonterte seter.
Benker anses ikke som fastmonterte seter, da de ikke har individuelle seter.»

Etatene la blant annet vekt på at det er grunn til å forstå fastmonterte seter strengt i den smittesituasjonen vi nå har, og at det burde tilstrebes samme forståelse av begrepet fastmonterte seter for unntak fra avstandskravet og for vurdering av antall personer som kan være til stede på arrangementet. De pekte også på at det er vist lite smitte på typiske profesjonelle, kommersielle arrangementer som kinoer, i teater, på stadion mv., som gjennomføres i lokaler med fastmonterte seter.
Se Helsedirektoratets og Folkehelseinstituttets felles vurdering av 6. november på denne nettsiden: https://www.helsedirektoratet.no/tema/beredskap-og-krisehandtering/koronavirus/faglig-grunnlag-til-helse-og-omsorgsdepartementet-covid-19
Departementet har lagt direktoratets vurdering og forståelse til grunn. Like seter behandles likt, uavhengig av hvilket lokale de er i.
Sammen med kultur- og likestillingsministeren, avholdt jeg tirsdag 17. november et møte med representanter for kulturlivet. Der la de frem sitt syn på reguleringen, konsekvenser for kulturlivet og alternative løsninger.
Regjeringen har lagt opp til en løpende vurdering av regelverket og endrer dette ved behov og når smittesituasjonen tilsier det. Helsedirektoratet har derfor et generelt oppdrag om å vurdere behovet for endringer i reglene for blant annet arrangementer i lys av ny kunnskap om smittesituasjonen og konsekvenser av regelverket.
Det er viktig at vi klarer å holde smitten under kontroll, så vi kan beholde muligheten til å ha arrangementer med 200 personer til stede. Målet er å ha kulturlivet åpent, kombinert med best mulig kontroll på pandemien.
En oppmykning av regelverket er ikke aktuelt i den alvorlige smittesituasjonen vi nå opplever, men innspillene fra blant annet kulturbransjen vil være viktige i helsemyndighetenes vurdering når smittetallene går ned. Jeg ønsker derfor velkommen et samarbeid med kulturlivet om hvordan reguleringen av arrangementer bør utformes.