Terje Halleland (FrP): Hva har statsråden gjort for å unngå at norsk vannkraft blir stemplet som «ikke bærekraftig» i EUs nye klassifiseringssystem for bærekraftig finans, ser statsråden de potensielle konkurranseulempene dette kan få for norsk vannkraftproduksjon og hvordan vil statsråden ta grep for å unngå at norsk vannkraft blir pålagt urimelige krav fra EU som ikke gjelder for sol- og vindkraft?
Begrunnelse
I flere europeiske land har EUs nye klassifiseringssystem for bærekraftig finans skapt debatt. Nylig skrev NRK at det i forslag til nye klimaregler i EU påløper en risiko for at vannkraft kan stemples som «ikke bærekraftig». De nye kravene som foreslås om blant annet livsløpsanalyser av klimagassutslipp fra bygging og demontering av vannkraftanlegg, og en minimumsproduksjon av strøm i forhold til arealet av anlegget, stilles derimot ikke for sol- og vindkraft.
Norge har naturgitte fordeler og svært gode forutsetninger for å øke vannkraftproduksjonen i årene som kommer, i takt med elektrifisering av samfunnet og økt etterspørsel etter fornybar energi. Da er det urovekkende at EUs forslag til nytt klassifiseringssystem for bærekraftig finans ser ut til å favorisere sol- og vindkraft over vannkraft. Hvis endelig vedtatt kan EUs nye klassifiseringssystem i verste fall utgjøre en trussel og stor konkurranseulempe for norsk vannkraft i årene som kommer.
EUs klassifiseringssystem kan få stor effekt på hvilke prosjekter som vil dra nytte av den grønne finanstrenden, og i verste fall vil både ny vannkraft og opprusting av eksisterende anlegg bli dyrere å finansiere.