Skriftlig spørsmål fra Nicholas Wilkinson (SV) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:626 (2020-2021)
Innlevert: 01.12.2020
Sendt: 02.12.2020
Besvart: 15.12.2020 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Nicholas Wilkinson (SV)

Spørsmål

Nicholas Wilkinson (SV): Hos NRK kunne vi 30. november i år høre at flere kommuner i Troms og Finnmark står uten nødvendige medisiner på grunn av anbudsregelverket og betingelser i anbudet.
Hvilke tiltak vil statsråden innføre for å sikre at alle kommuner i hele landet kan være trygge på å få tilgang på medisiner uten å måtte bryte loven?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: I Norge er legemiddelforsyningen i dag sikret gjennom tre legemiddelgrossister som er vertikalt integrert med hver sin apotekkjede. I tillegg finnes det noen frittstående apotek. Gjeldende apoteklov som trådte i kraft i 2001 har bidratt til at vi i dag har god apotekdekning i hele Norge som sikrer befolkningen god tilgang på legemidler. Apotek har også plikt til å levere alle godkjente legemidler, noe som sikrer at kommunene i Troms og Finnmark vil ha tilgang til de legemidlene de trenger.
Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), som har ansvar for anbudsregelverket, er blitt forelagt den delen av spørsmålet som gjelder dette regelverket og svarer følgende:

"Regelverket for offentlige anskaffelser hindrer etter vårt syn ikke innkjøp av nødvendige legemidler. I konkurranser hvor oppdragsgiver kun mottar ett tilbud, som i denne saken, vil det være mulig å avlyse konkurransen på grunn av manglende konkurranse og gjennomføre en ny konkurranse. Anskaffelsesreglene åpner videre for bruk av forenklede anskaffelsesprosedyrer, som konkurranse med forhandling uten forutgående kunngjøring og anskaffelse uten konkurranse i visse situasjoner der det ikke er effektiv ressursbruk å kunngjøre anskaffelsen, eller det ikke er mulig å skape konkurranse om anskaffelsen. De konkurransemessige utfordringene i denne saken medfører derfor ikke i seg selv brudd på anskaffelsesregelverket.
Når man utarbeider denne type anbud, er det viktig at oppdragsgiveren vurderer hvordan prosessen kan legges opp for å få inn flest mulig tilbud og hindre at enkelte områder utelates fra noen av tilbudene. Der det er grunn til å tro at det vil være problemer med å få inn gode tilbud, bør dette vurderes grundig i forkant. Det kan her være aktuelt at enda flere går sammen om anbudsinnbydelsen, slik at den kan tiltrekke seg flere tilbydere."