Kjersti Toppe (Sp): Støtter statsråden Helsedirektoratets nye målemetode for responstidsmålet i ambulansetjenesten, og erkjenner han at endringen innebærer at helsemyndighetene senker kravene til ambulanseberedskap?
Begrunnelse
Stortinget har sluttet seg til veiledende responstidskrav for ambulansetjenesten, om at 90 prosent av befolkningen skal nås med ambulanse innen 12 minutter i sentrale strøk og 25 minutter i spredtbygde strøk (Stortingsmelding nr. 43 (1999–2000)).
Helsedirektoratet rapporterte til og med 2017 hvorvidt denne målsettingen ble innfridd på kommunenivå. Tallene for 2017 viser at i det store flertallet av norske kommuner ankom ikke ambulansen hendelsesstedet innen de anbefalte responstidene i 90 prosent av utrykningene.
I Adresseavisen 6. januar 2021 kommer det frem at Helsedirektoratet nå endrer målemetoden for responstid i ambulansetjenesten. Snarere enn å måle hvorvidt responstidene oppfylles i 90 prosent av uttrykningene på kommunenivå, skal det oppgis om responstidene oppfylles i halvparten av utrykningene.
Spørsmålsstilleren oppfatter at det har vært et tydelig og uttalt mål for helsetjenesten at ambulansetjenesten skal innfri responstidene. Når den seneste tilgjengelige statistikken viser at man over hele landet har problemer med å oppfylle responstidsmålet, ville det vært naturlig at regjeringen og helsemyndighetene fremmet tiltak for å høyne ambulanseberedskapen. Med den nye målemetoden ser vi tvert imot at helsemyndighetene lemper på kravene til ambulansetjenestens responstid.
Endringen innebærer også at vi vil få mindre kunnskap om ulikheter i responstiden mellom sentrale og perifere strøk, og at responstiden vil fremstå kunstig lav i de områdene hvor ambulanseberedskapen allerede er dårligst. Dette er særlig bekymringsfullt i lys av at flere av landets helseforetak vurderer eller planlegger kutt i ambulanseberedskapen i spredtbygde områder.