Skriftlig spørsmål fra Une Bastholm (MDG) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1044 (2020-2021)
Innlevert: 22.01.2021
Sendt: 25.01.2021
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Besvart: 01.02.2021 av kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup

Une Bastholm (MDG)

Spørsmål

Une Bastholm (MDG): Vil regjeringen stille krav om fossilfri eller utslippsfri bygge- og anleggsplass for det nye regjeringskvartalet, slik Oslo kommune har gjort på sine kommunale byggeplasser?

Begrunnelse

Det er positivt at regjeringen har lagt frem en klimaplan for 2021-2030. Økt CO2-avgift og innføring av nullutslippssoner er de viktigste virkemidlene i meldingen og vil redusere klimagassutslippene betydelig. Men enkelte tiltak i meldingen har etter mitt syn en for sakte innfasingstakt og er for lite omfattende. Regjeringen skriver i klimaplanen at de tar sikte på å legge til rette for fossilfrie anleggsplasser i transportsektor i offentlig sektor innen 2025, sette i gang pilotprosjekter for fossilfri drift og vurdere krav for å sikre en effektiv massehåndtering fra anleggsplasser i transportsektor.
Det nye regjeringskvartalet er et av de største norske byggeprosjektene noensinne. Det skal bygges 125 000 kvadratmeter nybygg i flere etapper fram til 2029. Første etappe har en prislapp på over 20 milliarder kroner. I målene i miljøprogrammet til det nye regjeringskvartalet står det ikke noe konkret om fossil- eller utslippsfri bygge- og anleggsfase, annet enn at “Det skal lages klimagassberegning for anleggsfasen, og utslipp skal søkes redusert“. Dette fremstår som en lite forpliktende målsetning med tanke på prosjektets miljøprofil, omfang og de potensielt store klimagassutslippene som prosjektet vil gi i bygge- og anleggsfasen.
Dette er altfor lite ambisiøst. For det første bør ikke kravstilling begrense seg til transportsektor. For det andre er det fullt mulig å stille krav om fossilfrie bygge- og anleggsplasser nå. Oslo kommunes byggeplasser har til sammenligning vært fossilfrie siden 2018. Det er altså ingen grunn til å gå veien om pilotprosjekter. For det tredje bør kravene utvides til helt utslippsfrie løsninger, der det er mulig. Oslo kommune stiller krav til helt utslippsfrie anleggsplasser hvor det er mulig. For det fjerde er det fullt mulig å stille krav til klimavennlig massehåndtering nå. Slike krav innførte Oslo i fjor. Oslo kommune har fem års erfaring med fossilfrie byggeplasser, og eiendomssektoren sier selv at fossilfri er et strakstiltak. Da er en utredning et helt unødvendig forsinkende neste steg. Vi håper regjeringen heller lar seg inspirere av de mange kommunene som har stilt krav i mange år og snarest innfører tilsvarende krav for statlige byggeprosjekter.

Nikolai Astrup (H)

Svar

Nikolai Astrup: Ett av miljømålene i miljøprogrammet for det nye regjeringskvartalet er at “Det skal lages klimagassberegning for anleggsfasen, og utslipp skal søkes redusert“. Miljøprogrammet ble vedtatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet som en del av reguleringsplanen for nytt regjeringskvartal 10. februar 2017. Overordnet føring for prosjektet er videre at «det ved planleggingen er på høyde med beste praksis for miljøvennlige bygg og uteområder i et livsløpsperspektiv, og som gir en samfunnsøkonomisk lønnsom og kostnadseffektiv ressursbruk." Statsbygg er byggherre for prosjektet. Statsbygg sluttet seg 14. mars 2017 til strakstiltakene i Eiendomssektorens veikart mot 2050, hvor fossilfrie byggeplasser har høy prioritet.
Prosjektets kontraktsstrategi er basert på samspillsentrepriser med involvering av entreprenør i utvikling- og planleggingsfasen. Vurdering av mulighet for utslippsfrie løsninger har vært høyt prioritert allerede ved utlysning av samspillsentreprisene. Prosjektet har lagt følgende til grunn for samspillet i tilbudsunderlag for entreprisene:

«Vurdering av mulighet for og omfang av utslippsfrie løsninger adresseres som prosjektutvikling i samspill med entreprenører, i tråd med prosjektets kontraktsstrategi.»

I utviklings- og planleggingsfasen med entreprenørene jobbes det videre med reduksjonstiltak fra alle kilder i den enkelte kontrakt. Statsbygg vil eksempelvis kreve fossilfri, og i størst mulig grad, utslippsfri byggefase.
Resultatet av utviklings- og planleggingsfasen er et omforent løsningsunderlag med en tilhørende målpris for utførelse. Prosjektet har på denne måten tilrettelagt for at fossilfri byggeplass er et felles minimumskrav.
Krav om fossilfri byggeplass er implementert i byggetrinn 1 i prosjektet nytt regjeringskvartal, og vil gjelde alle kontrakter.