Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1313 (2020-2021)
Innlevert: 14.02.2021
Sendt: 15.02.2021
Besvart: 23.02.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp)

Spørsmål

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp): Ser statsråden det som hensiktsmessig for klima, for lokalmiljø og lokalt næringsliv, og ikke minst for pasient og helsetilbud, at det er så vanskelig for sykehus eller sykehusavdelinger å kunne kjøpe lokalprodusert mat som det er i helseforetakene nå, og tenker han å bidra til å gjøre det enklere for sykehus eller sykehusavdelinger å også kunne kjøpe mat og drikke fra lokale produsenter om de selv mener det er mer hensiktsmessig for dem?

Begrunnelse

Viser til reportasje på distriktssendingen til NRK1 for Vestfold og Telemark 11.02.2021 hvor det etterlyses muligheter for å kjøpe og benytte seg mer av lokal kortreist mat til bruk i Sykehuset i Telemark sin avdeling på Nordagutu. En avdeling som bl.a. tilbyr livsstilsendring og behandling mot fedme, og som til tross for at den geografisk er plassert midt i den såkalte "Fruktbygda" ikke kan kjøpe mat og drikke av lokale produsenter. Og det selv om det kunne blitt både billigere og langt mindre belastende på klimaet siden den maten som de må benytte pga. helseforetakets innkjøpsregime fraktes langt.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: For å sikre mat til alle sykehus i landet er det inngått nasjonal innkjøpsavtale for mat og drikke til spesialisthelsetjenesten. En slik avtale sørger for leveransesikkerhet og det stilles blant annet krav til kvalitet, mengde, tidspunkt og mattrygghet. I tillegg vektlegges forhold som pris og elektronisk fakturering. Det er likevel åpnet for at en andel av innkjøpene fra helseforetakene kan gjøres gjennom lokale avtaler med lokale leverandører.
Per i dag kan inntil fem prosent av kjøp av mat og drikke gjøres av lokale leverandører. Utover dette kan lokale leverandører selvfølgelig også selge sine produkter gjennom grossistleddet. Avtalen skisserer ulike matgrupper særskilt, sammen med nisjeprodukter, som kan anskaffes gjennom eventuelle lokale avtaler.
Helse Sør-Øst RHF har informert meg om at Sykehuset Telemark HF kjøper mat og drikke hovedsakelig over nasjonale avtaler og i noen grad over regionale avtaler. Det benyttes lokale avtaler til matleveranser til pasienter og ansatte ved sykehusets lokasjoner ved både Kragerø og Rjukan. Overtidsmat til ansatte kjøpes også lokalt. Sykehuset Telemark HF har ikke egne avtaler med lokale leverandører knyttet til aktiviteten på Nordagutu, men leverandørene har også her mulighet til å levere via grossist. Helseforetaket oppfatter at deres bruk av lokale avtaleparter er hensiktsmessig der de bruker det, og at disse her fungerer bra.