Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1975 (2020-2021)
Innlevert: 20.04.2021
Sendt: 21.04.2021
Besvart: 29.04.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ingvild Kjerkol (A)

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): Vil statsråden sørge for at HPV-hjemmetesting blir innført i tråd med de anbefalinger Kreftforeningen og Kreftregisteret nå har kommet med, og når kan tilbudet forventes å være innført?

Begrunnelse

Resultatene og kostnadsberegningene fra Kreftregisterets utredning viser at hjemmetest bør innføres i livmorhalsscreeningen. Anbefalingen er at tilbudet i første omgang rettes mot kvinner som ikke har sjekket seg på minst 8-10 år.
Effektiv forebygging av livmorhalskreft fordrer at kvinner deltar i Livmorhalsprogrammet som anbefalt. I dag er deltakelsen på 71%, mens anbefalt deltakelse er minimum 80% ifølge internasjonale retningslinjer. Over halvparten av livmorhalskrefttilfellene diagnostisert i Norge er blant kvinner som ikke har tatt livmorhalsprøver som anbefalt. I tillegg får de som aldri eller sjelden screener seg oftere påvist livmorhalskreft i et høyere stadium enn de som screener seg som anbefalt.
En ny norsk studie, som Kreftregisteret har finansiert, viser at tilbud om hjemmetest til denne gruppen avdekker et betydelig antall forstadier til kreft og kreft som ikke ville blitt avdekket ved ordinær påminnelse om å ta screeningprøve hos lege. Både internasjonale og norske studier har vist at man på en kostnadseffektiv måte kan oppnå en betydelig forbedret deltakelse i screeningprogrammet blant kvinner dersom de får tilbud om å ta prøven hjemme.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Som omtalt i spørsmålet fra representanten Kjerkol, har Kreftregisteret, på oppdrag fra Helsedirektoratet, nylig utgitt en rapport som skisserer hvordan hjemmetest kan innføres i Livmorhalsprogrammet. Rapporten viser til en ny norsk studie av kvinner som ikke hadde deltatt i Livmorhalsprogrammet på 10 år. Studien viste økt oppmøte hos kvinner som fikk hjemmetest tilsendt i posten. I tillegg fant man et relativt betydelig antall uoppdaget kreft og forstadier til kreft. Resultatene fra studien viser en sannsynlig gevinst ved å sende hjemmetester til denne gruppen kvinner.
Det er Helsedirektoratet som leder styringsgruppa for Livmorhalsprogrammet og som har ansvar for å utrede en eventuell innføring av hjemmetester. Jeg vil vurdere ressursbehov ved innføring i forbindelse med de årlige budsjettprosessene.