Bjørnar Moxnes (R): Opplyste statsministeren Stortinget om vurderingene fra blant andre Regjeringsadvokaten om at tilslutning til EU-avtalen JPA ikke kunne skje uten Stortingets samtykke?
Begrunnelse
20. mars sluttet Norge seg til EU-avtalen Joint Procurement Agreement (JPA). Dette skjedde uten behandling i Stortinget. I rapporten fra Koronakommisjonen «Myndighetenes håndtering av koronapandemien» NOU 2021: 6 framgår det at regjeringen hadde omfattende dokumentasjon som tilsa at tilslutning til JPA innebærer overføring av traktatsmyndighet og krever Stortingets samtykke. Rapporten trekker fram et brev fra Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) datert 17. mars 2020 der vurderingen var at samtykke fra Stortinget var nødvendig. Rapporten omtaler også en vurdering fra Regjeringsadvokaten som ble sendt til HOD 15. februar 2016, med følgende konklusjon:
«I den samlede vurderingen mener jeg det fremstår rimelig klart at Stortingets samtykke er nødvendig for å inngå JPA.»
I brevet fra Regjeringsadvokaten utdypes årsakene til at norsk tilslutning til JPA etter Grunnloven §26 krevde Stortingets samtykke:
«Det at Norge sannsynligvis kan bli saksøkt for EU-domstolen, trekker klart i retning av at inngåelsen av JPA er en sak av særlig viktighet. Tilsvarende legges til grunn av Lovavdelingen og UD i deres innspill til saken. En viss betydning har det også at det reelt sett skjer en viss overføring av myndighet fra norske domstoler til EU-domstolen, selv om det formelt sett ikke er tale om overføring av myndighet til å avsi dommer med direkte virkning […]. Også det at inngåelsen av JPA innebærer et brudd med EØS-avtalens topilar-system, taler for at vi står overfor en sak av særlig viktighet […].»
Til kommisjonen har statsministeren sagt følgende om hvorvidt Stortinget fikk nødvendige opplysninger da statsministeren orienterte Stortingets koronautvalg 19. mars:
«Jeg informerte samtidig utvalget om at saken var på grensen for hva som burde behandles i Stortinget. Jeg noterte ikke at det var kritiske bemerkninger til dette fra de parlamentariske lederne.»
Ingen har imidlertid kunnet bekrefte at statsministeren opplyste Stortinget om de ovennevnte vurderingene fra blant andre HOD og Regjeringsadvokaten. Undertegnede ba derfor statsministeren svare på dette i Stortinget etter statsministerens redegjørelse om rapporten 26. april. Statsministeren svarte ikke på spørsmålet.