Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:2175 (2020-2021)
Innlevert: 10.05.2021
Sendt: 10.05.2021
Besvart: 18.05.2021 av samferdselsminister Knut Arild Hareide

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Aftenposten kan i dag, 10.5.21, melde at sentrale ledere i det spanske entreprenørselskapet Acciona, som også har store prosjekter gående i Norge, er dømt for bedrageri.
Hva vil statsråden foreta seg for at dette selskapet blir gjennomgått før nye kontrakter inngås med dette selskapet i Norge, og hva slags rutiner har norske myndigheter for å granske slike store selskapers mulige, ulovlige metoder for bestikkelser, hvitvasking og lignende forhold?

Knut Arild Hareide (KrF)

Svar

Knut Arild Hareide: Selskapene i statens eierportefølje er underlagt lov om offentlige anskaffelser og må følge dette regelverket. Ifølge regelverket vil en del av prosessen være gjennomføringen av en strukturert integrity due dilligence (IDD), hvor også elementer knyttet til hvitvasking og økonomisk kriminalitet er omfattet. Ved inngåelse av nye kontrakter vil en IDD bli foretatt. Useriøse aktører kan tidligere være dømt for kriminell virksomhet. Dersom oppdragsgiver er kjent med at leverandøren er rettskraftig dømt eller har vedtatt et forelegg for deltakelse i en kriminell organisasjon, korrupsjon, bedrageri, terrorhandlinger, hvitvasking, barnearbeid eller menneskehandel, skal leverandøren avvises. Plikt og rett til å avvise gjelder ikke dersom leverandøren har gjennomført tiltakene for å rydde opp i de uønskede forholdene, såkalt “self-cleaning”. Blant tiltakene kan være endringer i rutiner, medvirkning til klargjøring av fakta og oppsigelse eller avskjedigelse av sentrale personer. Bestemmelsen er et utslag av et forholdsmessighetsprinsipp, som tilsier at avvisningen må stå i forhold til overtredelsen.
Acciona har pågående kontrakter med både Bane NOR SF og Nye Veier AS. Disse kontraktene ble inngått før domsavgjørelse mot Acciona. Departementet har vært i kontakt med selskapene, som opplyser at de vil følge opp Acciona gjennom å utføre en IDD og/eller følge opp med ledelsen og etterfølge "self – cleaning" tiltakene.
Det følger av regjeringens eierskapspolitikk, jf. Meld. St. 8 (2019-2020) Statens direkte eierskap i selskaper – Bærekraftig verdiskaping, at staten forventer at selskapene i statens eierportefølje er ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet. Å være ledende i sitt arbeid med ansvarlig virksomhet innebærer blant annet at selskapene identifiserer og håndterer vesentlige risikoområder, også innenfor leverandørkjeden, for de som påvirkes av virksomheten. Staten forventer at selskapene gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder. Videre forventer staten at selskapene er åpen om vesentlige områder, mål og tiltak innenfor sitt arbeid med ansvarlig virksomhet.